АКТУАЛЬНО

Путін заявив: зараз у Росії немає планів захопити Харків

Президент Росії, Володимир Путін, у заяві, зробленій під час візиту до Китаю, заявив, що наразі немає планів щодо захоплення Харкова. Він відзначив, що у квітні він висловлював загрози створення “санітарної зони” на кордоні Харківської та Бєлгородської областей, але на даний момент знову висловився про цю ідею. Проте, Путін зазначив, що наступ у травні на півночі Харківщини відбувся у зв’язку з обстрілами Збройних Сил України, і це було спробою створити “санітарну зону”.

“Я вже говорив публічно, що у разі продовження таких подій ми можемо бути змушені створити зону безпеки, санітарну зону. І ось ми це робимо. Щодо Харкова, на сьогоднішній день таких планів немає”, – зазначив Путін під час пресконференції.

Вперше ідею про створення “санітарної зони” президент Росії оголосив під час пресконференції 18 березня.

“Не виключаю, що, ураховуючи нинішні трагічні події, ми зможемо бути змушені в певний момент, коли це буде вважатися доцільним, створити певну ‘санітарну зону’ на територіях, які наразі перебувають під владою київського режиму”, — заявив Путін.

10 травня українські військові повідомили про початок російської наступальної операції на півночі Харківщини в районі, прилеглому до Бєлгородської області. Цю інформацію невдовзі підтвердило Міністерство оборони Росії.

Президент України Володимир Зеленський заявив у п’ятницю, 17 травня, що Збройні Сили України зуміли стабілізувати ситуацію з наступом російської армії на території Харківської області.

“Сили оборони зупинили росіян там, де вони зараз знаходяться. Найдалі, куди вони просувалися — це 10 кілометрів. На деяких напрямках просування ворога зовсім немає”, — підкреслив Зеленський на брифінгу для журналістів.

У цей тиждень російська армія, як повідомляли, намагалася продовжити свій наступ у напрямку села Липці на північ від обласного центру. Збройні Сили України були змушені відступити на декілька кілометрів від кордону.

У п’ятницю головнокомандувач Збройних Сил України, Олександр Сирський, заявив у соцмережах, що російські війська розширили зону активних бойових дій майже на 70 кілометрів на Харківщині. Він вказав, що росіяни сконцентрували свої зусилля на напрямку Липців та захопленому Вовчанську, намагаючись прорватися до тилу українських військ.

Сирський наголосив на необхідності стійкого утримання займаних рубежів та позицій, використанні авіації, ракетних систем, артилерії й танків для завдання максимальних втрат противнику. Він також закликав до дій мобільних штурмових груп і підрозділів, які могли б атакувати ворога з флангу і тилу з різних напрямків.

Тиждень тому західні та українські ЗМІ повідомляли про намір Росії створити 10-кілометрову буферну зону вздовж північного кордону Харківщини. Це мало б допомогти захистити населені пункти в Росії від артилерійських обстрілів і забезпечити можливість обстрілювати Харків з російської території.

Хоча експерти не виключають можливості масштабного наступу на Харків у майбутньому, наразі вони не бачать об’єктивних передумов для цього.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ