АКТУАЛЬНО

П’ять проблем, що не дадуть Марку Рютте занудьгувати на посаді генсека НАТО – Politico

За даними видання Politico, Марк Рютте здобув підтримку всіх 32 союзників по НАТО для свого кандидатуру на посаду наступного генерального секретаря альянсу. Це зробило його одним із головних кандидатів на цю відповідальну посаду, яка вимагає вирішення ряду складних проблем.

Йенс Столтенберг, який обіймає цю посаду, має піти у відставку до 1 жовтня. Однак навіть для досвідченого політика новий пост не буде легкою прогулянкою. Йому доведеться зіткнутися з п’ятьма складними темами.

По-перше, це можливе повернення Дональда Трампа. Переобрання Трампа майже напевно зірве план НАТО з підготовки України до майбутнього членства в альянсі, включно із зусиллями щодо завершення переведення українських збройних сил, спочатку побудованих за радянським зразком, на західні рейки.

Щойно Рютте вступить на посаду, Україна звернеться до нього по допомогу напередодні зими. Країни НАТО борються за відправку – або, як у випадку з країною Рютте, за будівництво систем ППО. Але у Європи їх не так багато, у США розвиток загальмував Конгрес, а країни по сусідству з Росією не дуже-то хочуть відмовлятися від своїх повітряних щитів у цей небезпечний час.

Також новому генсеку НАТО доведеться змусити країни альянсу розщедритися, тому що далеко не всі вже досягли цільового показника витрат на оборону в розмірі 2% ВВП. Крім того, країни, що межують із Росією, незадоволені Рютте: вони були обурені низькими витратами Нідерландів на оборону і особливо засмучені тим, що головна роль у НАТО завжди діставалася західним або північним європейцям, хоча країни східного флангу є членами альянсу вже чверть століття. Розподіл посад усередині альянсу вже давно є болючим питанням для східних країн Європи.

Крім цього, для збереження НАТО Рютте доведеться переконувати не тільки Трампа: по всій Європі розквітають ультраправі партії, які скептично налаштовані до альянсу і симпатизують Путіну. Тому одного Рютте боятися не варто: його нова робота точно не буде нудною.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ