АКТУАЛЬНО

Рада схвалила законопроект про поновлення військових звань під час воєнного стану

У вівторок, 18 червня, Верховна Рада прийняла за основу законопроект №9316 про внесення змін до Дисциплінарного статуту Збройних Сил України щодо поновлення в колишньому військовому званні під час воєнного стану.

За це рішення проголосували 286 народних депутатів.

Законопроект розроблено для поновлення військовослужбовців у званні, які були раніше позбавлені звань у дисциплінарному порядку, за зразкове виконання службових обов’язків та бойових завдань. Це дозволить використовувати їхні професійні та організаторські здібності, військову та спеціальну підготовку, а також бойовий досвід під час воєнного стану. Поновлення у званні пропонується як форма заохочення.

Для цього законопроект пропонує внести зміни до Дисциплінарного статуту ЗСУ. Відсутність норми щодо порядку поновлення офіцерів у званні у разі скасування стягнення створює правову невизначеність та дискримінує військовослужбовців, які самовіддано проходять службу, мають відповідну компетентність, освіту та досвід, і мотивовані звільнити Україну від російських окупантів.

Зокрема, пропонується, що під час воєнного стану офіцери, позбавлені звання у дисциплінарному порядку, поновлюються у колишньому званні незалежно від посади, яку вони займають, за умови позитивної атестації. Поновлення здійснюватиметься наказами начальників, під чиїм підпорядкуванням вони служать. Якщо відповідної посадової особи немає (через розформування чи ліквідацію органу військового управління), наказ видається вищою посадовою особою. До поновлення офіцера в колишньому званні і присвоєння йому чергового звання повторне позбавлення звання не допускається. Особи, поновлені у званні, користуватимуться правами та пільгами, встановленими законодавством відповідно до поновленого звання. Подання необхідних документів здійснюється в установленому порядку.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ