АКТУАЛЬНО

Викриття корупції: навіщо ДБР прийшло на ТЕЦ

Державне бюро розслідувань України проводить обшуки в адміністративних будівлях столичних теплоелектроцентралей у рамках розслідування справи про розкрадання коштів, призначених на ремонт енергетичного обладнання, зруйнованого внаслідок ворожих обстрілів. Про це заявило ДБР, повідомляє Укрінформ.

Бюро стверджує, що розслідування проводиться з дотриманням суворих рекомендацій служб, що забезпечують безпеку стратегічних об’єктів.

Кримінальну справу було порушено за фактом зловживання службовими повноваженнями працівників комунальних підприємств.

У рамках розслідування правоохоронці перевіряють інформацію про виведення коштів, виділених на ремонт, на рахунки підприємства з ознаками фіктивності для подальшого переведення в готівку і привласнення. Також перевіряють дані про те, чи фактично виконували самі роботи відповідно до укладених у 2022 році договорів.

“Метою обшуку на ТЕЦ є вилучення документації про допуск на об’єкти працівників і техніки підрядника у 2022-2023 роках, а також бухгалтерської документації з результатами виконання робіт”,- пояснили в ДБР. При цьому наголошується, що відеозапис зовнішнього вигляду критичної інфраструктури під час слідчих дій правоохоронці не здійснюють. У проведенні обшуків не беруть участі сторонні особи.

Слідчі ДБР дотримуються всіх встановлених законодавством вимог щодо інформаційної безпеки та рекомендацій служб, які забезпечують безпеку стратегічних об’єктів.

“Втручання в технологічний процес виробництва електроенергії та тепла не здійснюється. Слідчі працюють тільки з документацією, яка зберігається в адміністративних приміщеннях і видається за добровільним бажанням”,- заявили в ДБР. Одночасно слідчі дії проводяться в підрядній організації, яка була виконавцем робіт.

Попереднє розслідування проводять за ч. 2 ст. 364, ч. 3 ст. 366 (зловживання владою та підроблення службових документів, що спричинили тяжкі наслідки) Кримінального кодексу України.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ