АКТУАЛЬНО

Ціна вища за золото: восьме чудо світу у парфумерії

У процесі створення парфумів використовується велика кількість різних інгредієнтів. Найвишуканіші і найдорожчі аромати складаються з натуральних олій, отриманих з особливих видів квітів. Якщо ви натрапляєте на дуже дешеві парфуми, які, схоже, містять один із рідкісних інгредієнтів, ймовірно, вони виготовлені із синтетичних ароматів, створених в лабораторіях для імітації реальних інгредієнтів. Ці аромати можуть мати приємний запах, але швидко випаровуються зі шкіри та не мають глибини аромату.

Щодо вартості парфумів, тут головна роль відводиться рідкісності інгредієнтів. Чим рідший інгредієнт, тим вища його вартість. Інгредієнти можуть бути отримані з найрізноманітніших джерел, включаючи квіти, дерева, а навіть залози тварин або нутрощі китів.

“Дефіцит робить речі дорогими, і це стосується і цих матеріалів. Для виробництва одного кілограма ефірної олії потрібно багато квітів, які збирають у певний період року. Отже, вся ця дорога сировина переважно через свої джерела”, – зауважує хімік-косметолог Джинджер Кінг.

Жасмин і його синтетична версія використовуються в більш ніж 80% жіночих парфумів. Процес отримання жасминової олії дуже трудомісткий та вимагає великої кількості квітів, які цвітуть лише вночі, ускладнюючи процес збору. Квіти потрібно ретельно обрізати та одразу ж переробляти на олію. Висока ціна на жасминову олію обумовлена великою кількістю квітів, необхідних для виробництва, і обмеженими регіонами, де вони вирощуються. Наприклад, 1/8 унції жасминової олії коштує близько 100 доларів, в той час як 1/2 унції олії з лаванди коштує 13 доларів.

Болгарська троянда також є одним із дорогих інгредієнтів, що додається до багатьох парфумів. Вирощування троянд вимагає ще більше часу і коштів, оскільки для виробництва фунта олії потрібно 10 000 фунтів пелюсток троянд. Цей процес відомий як парова дистиляція та вимагає значної кількості часу та пелюсток для отримання невеликої кількості ефірної олії. Таким чином, ціна на 1/8 унції концентрованої ефірної олії болгарської троянди може досягати 237 доларів.

Усі ці фактори роблять парфуми з цими рідкісними інгредієнтами вкрай цінними, а також вразливими перед шахраями, які можуть розбавляти олію іншими компонентами.

Ефірну олію ірису отримують із кореневищ рослини ірису, зокрема Iris germanica та Iris pallida, – розповідає Петрілло. Цим кореневищам потрібно кілька років, щоб дозріти, перш ніж їх можна буде переробити. Процес екстракції включає сушіння кореневищ протягом декількох років і подрібнення їх на порошок. Джеймс Крейвен, архіваріус парфумерної компанії Les Senteurs у Лондоні, визначає ірис як один із трьох найдорожчих парфумерних інгредієнтів у світі. Чому? Тому що створення такого матеріалу — величезний головний біль. Вам знадобиться одна тонна цибулин (коренів) ірисів віком від двох до п’яти років, щоб виробити 2 кілограми ефірної олії.

Аромат: пудровий, фіалковий, злегка деревний.

Добре поєднується з: фіалкою, що створює м’який і романтичний пудровий аромат; трояндою — позачасова квіткова суміш з пудровим і злегка солодким відтінком; сандалом — для кремового і глибокого теплого аромату; кедром — для деревно-землистого аромату.

Уд отримують із деревини дикого тропічного дерева, званого алойним деревом, удом, райським деревом і агарним деревом. Деревина повинна заразитися цвіллю під назвою Phialophora parasitica, яка змушує деревину виділяти уд, темну, надзвичайно ароматну смолу. Судячи з усього, тільки 2 відсотки агарових дерев виробляють уд, що робить його неймовірно цінним і, отже, дорогим.

Через свою рідкість, високий попит і складність збору олія уда є однією з найдорожчих олій у світі. У якийсь момент її вартість оцінювалася в 1,5 раза вище вартості золота, і її іноді називали “рідким золотом”. Уд був популярний на Близькому Сході впродовж століть, а зараз на Заході він переживає бум: дедалі більше брендів створюють аромати на основі деревної та димної олії уда. Але всі вони мають свою ціну. Аромат Gucci Oud від Gucci обійдеться вам у 137 доларів. Фаворит Tom Ford’s Tobacco Oud коштує 340 доларів. Аромат: деревний, димний. Добре поєднується з: квітковими та деревними ароматами.

Індустрія парфумерії сьогодні використовує синтетичний мускус як замінник його натурального аналога через етичні та екологічні обмеження. Натуральний мускус, який отримують із стручків кабарги, що знаходиться під загрозою в Непалі, став неетичним варіантом через необхідність вбивства тварин. Синтетичний мускус, хоч і менш ефективний в плані аромату, став популярним через його доступність та відсутність моральних застережень.

На початку 20 століття натуральний мускус широко використовувався в парфумерії, але з поширенням етичних стандартів та обмежень на полювання та торгівлю, його використання стало несумісним із сучасними цінностями. Триває проблема браконьєрства, коли охочі незаконно вбивають кабаргу заради натурального мускусу, обходячи законодавство.

У парфумерії також популярні рідкісні інгредієнти, як амбра, що виробляється кашалотами. Цей парфумерний секрет входить до трійки найдорожчих інгредієнтів через рідкість відкриття готової амбри та високу вартість видобутку. Секрет амбри полягає в тому, що кашалоти, вирубані майже до вимирання, рідко дають змогу знайти цей скарб.

Ще одним рідкісним і дорогим інгредієнтом є шафран, відомий своїми теплими, пряними та землистими нотами. Витягти шафран вельми трудомістко через малу кількість ниток, які дає кожна квітка. Його висока ціна пов’язана з витратами на збір та вирощування.

Тубероза, з виразним квітковим, солодким ароматом, також потрапляє в категорію рідкісних інгредієнтів через складнощі в її вирощуванні та високі витрати на утримання оптимальних умов для росту.

Загальна тенденція використання синтетичних альтернатив та рідкісних інгредієнтів у світі парфумерії свідчить про бажання пристосуватися до змін в етиці та дбайливого відношення до природи.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

АКТУАЛЬНІ НОВИНИ ЗА ТЕМОЮ