АКТУАЛЬНО

Рекордний продаж: поштову марку в США реалізували за два мільйона доларів

На аукціоні в Нью-Йорку встановлено новий рекорд: поштову марку «Перевернена Дженні» вдалося реалізувати за вражаючу суму в два мільйони доларів. Хоча це не є рекордом у всесвітній філателії, як у випадку з найдорожчою маркою British Guiana, проданою за 9,5 млн доларів дев’ять років тому, але це стало новим рекордом для марки, випущеної в Сполучених Штатах.

Видатна «Перевернена Дженні» датується 1918 роком, і її номінальна вартість становила 24 центи. Унікальність цієї марки полягає в тому, що на ній зображено поштовий літак Curtiss JN-4, прозваний “Дженні”, який був помилково надрукований догори ногами.

Помилку в штампі помітили швидко, але аркуш розміром у 100 екземплярів все одно потрапив в обіг. Колекціонери-філателісти, які зберегли ці рідкісні екземпляри, готові були витратити великі кошти. Відомий колекціонер, 76-річний Чарльз Хек, придбав цю марку на аукціоні Robert A Siegel Auction Galleries за рекордну суму два мільйони доларів.

Це вже не перший придбаний Хеком екземпляр “Перевернутої Дженні”. Перший він отримав на початку століття за близько 300 тисяч доларів, а другий – у 2007 році за майже мільйон доларів. Зараз, поклавши на цей останній два мільйони, Чарльз Хек додає до своєї колекції ще один надзвичайний екземпляр. Оскільки цей конкретний номер 49 зі ста практично не виходив на світло протягом 105 років, він зберігся у винятково хорошому стані порівняно з іншими.

У 2018 році цей екземпляр вперше був виставлений на аукціон, оскільки його власник та його спадкоємці зберігали його в банківському сейфі протягом усього століття. За словами філателістів, марка вражає насиченими кольорами та світлим папером. Чарльз Хек висловив намір подальше утримувати цей унікальний екземпляр від дії світла.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ