АКТУАЛЬНО

Вчені знайшли мангровий ліс, який зник 22 млн. років тому

На острові Барро-Колорадо у Панамському каналі колись існував мангровий ліс, розцвіт якого відбувся понад два десятки мільйонів років тому. Проте цей ліс зник безвісти через потужне виверження стародавнього вулкану. Мільйони років потому дослідникам з Смітсоновського інституту тропічних досліджень вдалося відновити його сліди.

Місцевість, де колись росли мангрові дерева, стала домом для різноманітних видів живих істот, які разом із лісом зникли з Землі. Вчені знайшли 121 шматок деревини, що збереглися навіть після мільйонів років. Дослідження показало, що ліс був знищений внаслідок виверження вулкану і лахару — потужного потоку води, попелу та інших матеріалів, що змиває все на своєму шляху.

Науковці вивчили скам’янілості знайдених дерев і визначили, що колись цей ліс був домівкою для видів, які вже давно зникли. Лахар, який насичений кремнеземами, окам’янив тіла живих істот, що дозволило вченим здобути унікальні дані про життя на Землі мільйони років тому. Мангровий ліс виявився ідеально адаптованим до солонцюватого ландшафту, де змішані солоні та прісні води, а його зникнення було пов’язане із виверженням вулкану після мільйон років його існування.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

АКТУАЛЬНІ НОВИНИ ЗА ТЕМОЮ