АКТУАЛЬНО

Рішучий крок: Макрон внесе поправки до Конституції на користь абортів

Президент Франції Емманюель Макрон оголосив про намір закріпити право на аборт у французькій конституції до кінця поточного року. Це рішення було оголошено Макроном у неділю і викликало активні обговорення як у самій Франції, так і за її межами.

Згідно із заявою Макрона, уряд уже протягом тижня надішле проєкт змін до конституції до Державної ради (аналог конституційного суду). Цей законопроєкт стосуватиметься права на аборт, і його представлять в уряді Франції до кінця поточного року.

“До кінця 2024 року свобода жінок робити аборт стане незворотною”, – наголосив Макрон.

Інформацію про наміри президента Франції підтримати законопроєкт про закріплення права на аборти в конституції поширило видання La Tribune Dimanche.

За їхніми даними, цей проєкт передбачає внесення поправок до статті 34 конституції Франції, згідно з якими “закон визначає умови, за яких реалізується гарантована жінкам свобода добровільного переривання вагітності”.

Парламент Франції планує провести голосування за цей законопроєкт навесні 2024 року.

Нагадаємо, що у Франції аборти було декриміналізовано ще 1975 року. Однак рішення Верховного суду США минулого року, яке скасувало федеральні гарантії здійснення абортів, спонукало Макрона підтримати закріплення відповідного права у французькій конституції.

Примітно, що торік обидві палати парламенту Франції не змогли дійти згоди щодо формулювань у законопроєкті. Національна асамблея пропонувала гарантувати “право на добровільне переривання вагітності”, тоді як Сенат вважав за краще гарантувати “свободу” жінок цього робити. Цей аспект став предметом запеклих дискусій у французькому політичному середовищі.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ