АКТУАЛЬНО

Республіканці і влада Угорщини симпатизують один одному

The Washington Post розглянувала призначення Джей Ді Венса на посаду віцепрезидента США, яке стало предметом великого інтересу й обговорення як в самому Сполучених Штатах, так і за їхніми межами. Особливо великий резонанс викликав реакцію Угорщини на це призначення.

Рішення Дональда Трампа призначити своїм віцепрезидентом сенатора Джей Ді Венса викликало схвалення не лише серед прихильників експрезидента в Республіканській партії. Вибір кандидатури з не меншою радістю зустріли в Будапешті, пише The Washington Post.

«Адміністрація Трампа і Венса – це звучить просто чудово», – написав у X ключовий радник і однофамілець Віктора Орбана Балаш Орбан. І це почуття взаємне, адже про симпатії, які американські консерватори мають до сучасної Угорщини, добре відомо, зазначає видання.

Антиліберальний націоналізм Орбана знаходить шанувальників по всьому Заходу. Багатьом правим імпонують курс угорського лідера в питанні міграції, а також його прагнення «перебудувати державу за своїм образом і подобою», стверджує The Washington Post.

Сам Венс неодноразово висловлював підтримку націоналістичному проекту, створеному в Угорщині. Під час своєї сенаторської кампанії він звеличував достоїнства традиціоналістської політики Орбана, зокрема пільгові кредити для сімей із дітьми.

Будучи «затятим скептиком» у питанні допомоги Києву, Венс приєднався до «дещо дружньої Кремлю» позиції Орбана щодо українського конфлікту. Крім того, сенатор обрушувався з критикою на Євросоюз за відмову фінансувати Угорщину, звинувачуючи Брюссель у «нав’язуванні ліберальних, імперіалістичних поглядів» решті країн континенту, підкреслює видання.

Крім того, Орбана і Трампа об’єднують давні дружні стосунки. Зокрема, експрезидент надсилав відеозвернення на з’їзд правих сил у Будапешті, в якому він похвалив Орбана і вказав на їхню спільну «епічну боротьбу за звільнення своїх країн від усіх зловісних сил, які хочуть їх знищити», нагадує The Washington Post.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ