АКТУАЛЬНО

Reuters: Чому в Європі бояться віддати 300 мільярдів доларів російських грошей

Після повномасштабного вторгнення Росії в Україну є питання про те, як Європейський Союз поводитиметься зі замороженими російськими активами, що складають близько 300 мільярдів доларів. Замість того, щоб конфіскувати ці активи і передати Україні, в Європі розглядається можливість поділу тільки прибутку, отриманого від цих активів, з уникненням чіпання основної суми.

Reuters зазначає, що такий підхід може послабити тиск на Захід стосовно фінансування військових зусиль України, але європейські чиновники вважають його надто ризикованим з юридичної точки зору. Очікується, що приблизно 200 мільярдів доларів заморожених російських активів знаходяться в Європі, переважно в бельгійському кліринговому центрі Euroclear.

Є певні сумніви серед європейських чиновників щодо того, чи знайдуть вони законні підстави для конфіскації цих активів. Також є облікові аспекти стосовно стабільності євро, оскільки інвестори можуть втратити довіру до євро, якщо їхні активи будуть конфісковані. Турбує також обіцянка Москви конфіскувати західні активи в Росії, що може становити 288 мільярдів доларів.

Подібно до висловлювань високопоставленого чиновника, європейські країни-члени не досягли згоди щодо конфіскації основної суми російських активів. Такий підхід, за його словами, надто складний.

“Між країнами-членами ЄС немає згоди щодо цього”, – зауважив чиновник.

Бельгійський кліринговий центр Euroclear управляє “значними” активами в Росії, і конфіскація цих активів може вплинути на фінансову стабільність цього центру, що призведе до серйозних наслідків.

Прогнозується, що Євросоюз, замість конфіскації російських активів, може погодитися з пропозицією Єврокомісії взяти на себе тільки прибуток, отриманий від цих активів, та не торкатися основної суми.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ