АКТУАЛЬНО

Російська агресія сприяє економічному підйому Північної Кореї

Зростання економіки Північної Кореї завдяки російській війні проти України привертає увагу. Згідно з інформацією від Bloomberg, улітку 2024 року ВВП Північної Кореї зріс на рекордні 3,1% порівняно з попереднім роком. Такий успіх став можливим завдяки тісним економічним зв’язкам Пхеньяна з Москвою.

Основний фактор розвитку — це співпраця між Північною Кореєю та Росією. Завдяки цій співпраці важка та хімічна промисловість Північної Кореї зросли на 8,1%, що стало локомотивом економічного зростання країни.

Одночасно промислове виробництво в Росії у першій половині 2024 року збільшилося на 4,4% порівняно з аналогічним періодом 2023 року, показуючи позитивну динаміку з березня минулого року. Максимальне зростання зафіксовано в лютому цього року (+8,5% у річному вираженні), мінімальне — у червні. Серед лідерів за темпами приросту:

  • +36,1% — виробництво готових металевих виробів (окрім машин та обладнання);
  • +35% — виробництво комп’ютерів, електронних та оптичних виробів;
  • +27,4% — виробництво автотранспортних засобів, причепів і напівпричепів.

Варто зазначити, що зростання доходів від продажу нафти та газу дозволяє Володимиру Путіну збільшувати витрати на війну проти України. РФ отримала $590 мільярдів експортної виручки, що зміцнює її фінансову основу для продовження агресії.

Захід поки що не поспішає реагувати на цей гібридний виклик, залишаючи простір для подальшого збагачення режиму Кім Чен Ина за рахунок співпраці з Росією та підтримки її військових зусиль.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ