АКТУАЛЬНО

Росія готується до масового виробництва нових авіабомб для атак на Україну

Згідно з звітом Інституту вивчення війни (ISW), існує можливість, що російські війська планують поширити використання вдосконалених керованих авіаційних бомб на всій лінії фронту в Україні. Цю інформацію підтверджує капітан Дмитро Лиховій, речник Таврійського угруповання ЗСУ, який повідомив про удари російських військ по Мирнограду на Донеччині, використовуючи універсальні міжвидові планерні боєприпаси (УМПБ) Д-30СН.

Зазначено, що вдосконалені керовані планерні бомби УМПБ Д-30СН фактично перетворюють старі некеровані гравітаційні бомби ФАБ радянської епохи на точні керовані знаряддя.

У звіті ISW згадуються минулі випадки використання некерованих планерних бомб російськими військами ще у січні 2024 року.

Більше того, недавні висловлювання російських військових блогерів свідчать про те, що їхні війська розпочали застосовувати некеровані планерні бомби ФАБ УМПБ в певних районах України, як відповідь на використання некерованих планерних бомб з уніфікованими модулями планування і корекції.

Керовані планерні бомби УМПБ оснащені системами наведення, такими як завадостійкий приймач сигналів ГЛОНАСС/GPS “Комета” і складні крила, що нагадують про крилаті ракети, наприклад, Х-101.

Воєнні кореспонденти вказують, що російські війська можуть випускати керовані плаваючі бомби УМПБ з літаків або наземних реактивних систем залпового вогню, таких як РСЗВ “Торнадо-С” і “Смерч”. Хоча наразі російська авіація використовує УМПБ без реактивних двигунів, проте в майбутньому можливе використання таких бомб із реактивними двигунами.

Експерти вважають, що використання керованих планерних бомб з реактивними двигунами може дозволити російській авіації проводити удари з меншої висоти, подібно до крилатих ракет “повітря-поверхня”, і збільшити максимальну дальність ураження до 80-90 кілометрів.

Враховуючи ці факти, експерти вважають, що російська оборонно-промислова база може активно розвивати виробництво керованих планерних бомб УМПБ. Ймовірно, російські війська намагатимуться запустити серійне виробництво таких знарядь та розширити їхнє використання на всій лінії фронту.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ