АКТУАЛЬНО

Росія готується до нової мобілізації

Уряд Росії активно розробляє нову систему, яка має запобігти виїзду з країни потенційних призовників для російської армії. Про це повідомляє Міністерство оборони Великобританії.

11 липня стало відомо, що російський уряд запроваджує “систему обміну інформацією” між Міністерством оборони та ФСБ. Це дозволить передавати докладну інформацію про потенційних призовників до прикордонної служби ФСБ, аби не допустити їх втечі за кордон. Планується, що нова система буде повністю функціональною до осені 2024 року.

Британська розвідка зазначає, що Росія проводить два призови на військову службу щорічно, закликаючи понад 250 тисяч осіб на один рік обов’язкової служби.

Причини впровадження системи

Сотні тисяч росіян залишили країну після оголошення часткової мобілізації в 2022 році, причому більшість з них були молодими та високоосвіченими. Це негативно вплинуло на ринок праці. Впровадження нової системи, ймовірно, має на меті запобігти повторенню такої ситуації в меншому масштабі під час щорічного призовного циклу і у випадку подальшої хвилі мобілізації.

За даними британської розвідки, Росія щомісяця набирає близько 30 тисяч нових солдатів, що дозволяє компенсувати втрати та продовжувати війну проти України без використання непопулярної мобілізації. Однак, за даними “Левада-центру”, частка росіян, які очікують другої хвилі мобілізації, знизилася. Вважають, що вона може бути оголошена протягом найближчих трьох місяців, і лише 48% населення Росії готові до цього.

Ця ситуація свідчить про серйозні виклики, з якими стикається російська армія, а також про нові стратегії уряду для утримання контролю над мобілізацією.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ