АКТУАЛЬНО

Опозиційні депутати в Албанії спровокували пожежу під час сесії в парламенті

Опозиційні депутати в Албанії зірвали  засідання парламенту як прояв протесту проти, на їхню думку, все більш авторитарного правління соціалістів.

Депутати-демократи влаштували вражаючий протест, розставивши стільці один на одного і підпалюючи фаєри, коли прем’єр-міністр Еді Рама почав голосування за бюджет на наступний рік. Охоронці не дозволили опозиційним депутатам наблизитися до урядових місць. Ліві соціалісти, які мають більшість у 140-місному парламенті, швидко провели голосування та закрили засідання за п’ять хвилин, та перенесли обговорення бюджету на пізніший термін.

Один із фаєрів викликав невелику пожежу, яку самі опозиційні депутати загасили.

Опозиція вимагає створення парламентських слідчих комісій для розслідування можливих випадків корупції, в яких може бути причетний прем’єр-міністр Рама та інші високопосадовці.

Соціалісти вважають, що вимоги опозиції не відповідають конституції.

Один з опозиційних депутатів, Газменд Барді, заявив, що їхня мета – показати громадянам, що цей парламент не представляє їхні інтереси.

Зауважимо, що заворушення розпочалися минулого місяця, невдовзі до того, як прокуратура звинуватила колишнього прем’єр-міністра та президента Салі Берішу в корупції. Прокуратура твердить, що Беріша надав фінансову допомогу своєму зятю, який був заарештований.

Барді зазначив, що опозиція може радикалізувати свої протести, але не уточнив, як саме.

Албанія, яка зазнає впливу посткомуністичних проблем та боротьби з корупцією, залишається на шляху розвитку, але політичні суперечки та складнощі управління впливають на демократичний, економічний та соціальний прогрес країни.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

АКТУАЛЬНІ НОВИНИ ЗА ТЕМОЮ