АКТУАЛЬНО

Росія і Захід обговорювали обмін Навального напередодні його загибелі

Путін обговорював обмін Навального за кілька годин до його загибелі, повідомляє російське опозиційне видання “Агентство” з посиланням на джерела.

За їхніми даними, вранці 16 лютого президент РФ обговорював із мільярдером Романом Абрамовичем обмін опозиціонера на заарештованих на Заході росіян і на словах висловив згоду на угоду.

Журналіст-розслідувач Bellingcat Христо Грозєв заявляє, що він знайомий із планами обміну і також чув, що Путін імовірно погодився на нього. Але вважає, що це було або прикриттям планів про вбивство, або спробою отримати згоду ФРН і зрештою обміняти Красикова на когось іншого.

Також Москва нібито була готова видати журналіста The Wall Street Journal Евана Гершковича і відставного американського морпіха Пола Вілана.

Німеччина була готова видати довічно засудженого за вбивство офіцера російських спецслужб Вадима Красикова. З боку США джерело чуло ім’я Владислава Клюшина, засновника компанії “М13”, який співпрацював із РФ і був засуджений в Америці за хакерство та інсайдерську торгівлю.

Переговори тривали щонайменше з весни минулого року. Влітку Німеччина висловила принципову згоду на обмін. У вересні операція призупинилася після публікації в The Wall Street Journal інформації про підготовку обміну. Знову обговорення обміну активізувалося в грудні, коли Навального етапували в колонію за Полярним колом – сім’я переконала Захід, що почалася підготовка до чогось поганого.

Фінально план обміну західними країнами було погоджено на зустрічі Байдена і Шольца на початку лютого.

Раніше джерела NYT не підтверджували, що Кремль погодився на обмін.

Глава української розвідки Кирило Буданов заявив, що, за його даними, Навальний дійсно помер від відриву тромбу, як і заявляла російська влада.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ