АКТУАЛЬНО

Росія намагається обійти санкції США для збільшення експорту газу з Арктики

Росія планує збільшити експорт скрапленого природного газу (СПГ) до 35,2 мільйона тонн цього року, спираючись на проект з видобутку газу в Арктиці, що потрапив під американські санкції. Цей обсяг перевищує минулорічні показники на 1,9 мільйона тонн і дорівнює приблизно 30 вантажним кораблям.

Основним джерелом цього збільшення має стати проект “Арктик СПГ-2”, що реалізується під егідою ПАТ “Новатек”. Однак, цей проект, як і пов’язані з ним танкери, потрапив під американські санкції, що суттєво ускладнює Росії експлуатацію об’єкта. Санкції накладені не тільки на сам завод, який почав працювати наприкінці 2023 року, але й на його судна, обмежуючи можливості для доставки газу.

Щоб подолати ці обмеження, Росія створює невеликий тіньовий флот для транспортування нових арктичних вантажів на світовий ринок. Однак, ця стратегія має свої недоліки. Наразі всі судна, що обслуговують завод, не мають льодового класу, що ускладнює їх здатність приймати вантажі з-за Полярного кола після закінчення сезону літньої навігації.

Ці дії Москви є частиною ширшої стратегії, спрямованої на зменшення негативного впливу міжнародних санкцій на її енергетичний сектор і на підтримку доходів від експорту енергоносіїв на фоні триваючої війни в Україні.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ