АКТУАЛЬНО

Росія нанесла масований удар: руйнування і поранені в Львові, Запоріжжі, Бучі, Києві та Дніпрі

Сьогодні вранці, 15 лютого, Україну вразив комбінований ракетний удар, виконаний Росією. Вибухи лунали у Києві та Дніпрі, а також в західних областях, зокрема у Львові, де зафіксовано руйнування та численні поранені. Запоріжжя також постраждало від обстрілу. Атака тривала до 7 години ранку, після чого ситуація нормалізувалась.

Вночі ракети були запущені по Полтавщині та Миргороду. Під ранок бомбардувальники Ту-95МС випустили крилаті ракети з району Енгельса, що належить до Росії.

Близько 5 годин ранку також був зафіксований пуск крилатих ракет “Калібр” морського базування з півдня, що призвело до оголошення повітряної тривоги по всій території України.

Після 5.30 ранку Україну вторглися перші групи крилатих ракет з бомбардувальників Ту-95МС через Сумщину.

Повітряні сили повідомили, що з 26 ракет, запущених Росією, загалом було збито 13.

З 12 крилатих ракет Х-101/Х-555/Х-55, випущених з літаків стратегічної авіації Т-95МС, вдалося збити вісім.

Щодо шести балістичних ракет “Іскандер-М”, які можуть бути збиті тільки новітніми комплексами PATRIOT, була збита одна. Зазначається, що серед них можуть бути певні кількості північнокорейських ракет.

З двох крилатих ракет “Калібр”, запущених з моря, обидві були збиті. Також було збито дві з чотирьох авіаційних ракет Х-59. Росія запустила дві ракети С-300, проте жодна з них не була збита. Зауважено, що їх також можуть збити тільки комплекси PATRIOT.

По Києву і Бучі прогримів удар. Деякі ракети спрямувались прямо на Київ, тоді як інша група через Вінниччину полетіла на захід, а з Житомирщини повернулася назад на столицю.

Біля Києва працювали системи протиповітряної оборони, і в передмістях чулися вибухи.

Пізніше Повітряні сили повідомили про удари по Києву балістичними ракетами, після чого у столиці відчувалися гучні вибухи, які почули у різних районах.

Військова адміністрація міста заявила про збиття усіх ракет, які летіли в бік столиці, і про відсутність жертв та руйнувань.

На території Київщини уламки ракет впали в двох населених пунктах, в результаті чого пошкоджені приватні будинки, господарчі споруди та автомобілі.

За даними міського голови Бучі Анатолія Федорука, у селі Буда-Бабенецька Бучанської громади внаслідок знищення російської ракети утворилась величезна вирва. Внаслідок падіння уламків були розбиті вікна, пошкоджений дах, проте обійшлося без жертв.

У Львові стали свідками руйнувань та поранених після низки маневрів, коли деякі ракети, випущені з Вінниччини і Хмельниччини (де працювала система протиповітряної оборони і де чулися вибухи), здійснили атаку у напрямку Рівного та Волині. Пізніше частина з них досягла Львівщини, де відбулися вибухи прямо у Львові.

Свідки стверджують, що чули принаймні три-чотири вибухи, а кілька ракет пролетіли неподалік від центру міста.

Мер Львова, Андрій Садовий, повідомив про зазначені влучання по місту, після чого оприлюднив фотографії та детальну інформацію щодо наслідків обстрілу.

“За попередніми даними, в наш регіон було випущено понад десять ракет. Системи протиповітряної оборони успішно протистояли цій атакі, але, на жаль, ми зафіксували одне влучання в об’єкт інфраструктури”, – заявив він.

За інформацією мера, пошкоджені дві школи та один дитячий садок, було розбито понад 400 вікон, а загалом 18 житлових будинків зазнали руйнувань.

“У результаті атаки є троє поранених львів’ян, які отримали медичну допомогу, але їхнє життя не перебуває під загрозою”, – додав мер.

Декілька ракет також маневрували біля Тернополя та Івано-Франківська, як повідомили Повітряні сили, де також діяла система протиповітряної оборони.

Після збиття ракети на Франківщині були зафіксовані пошкодження.

“Під час ранкової тривоги було знищено ворожу ціль на території області. Внаслідок падіння уламків сталося незначне загорання покрівель господарських будівель, але пожежу було швидко загасено. Щасливо обійшлося без жертв та значних руйнувань”, – йдеться у заяві обласної адміністрації.

У Запоріжжі, Дніпрі та Миргороді відбулися серії ракетних ударів. Близько 6.30 години по Дніпру сталися удари балістичними ракетами.

“Ворог атакував об’єкти цивільної інфраструктури”, – заявив начальник обласної військово-адміністративної адміністрації Сергій Лисак.

Також було зафіксоване влучання ракети в об’єкт інфраструктури у Запоріжжі, повідомив керівник області Іван Федоров.

За попередніми даними, чотири людини постраждали, уточнив секретар міської ради Анатолій Куртєв. Пошкоджені житлові будинки, навчальні заклади та торгові приміщення.

Про вибухи та влучання ракет також відомо у Полтавській області. На початку ночі ракета влучила у складське приміщення у Миргородському районі, що спричинило пожежу на площі 100 квадратних метрів, повідомив голова обласної військово-адміністративної адміністрації Філіп Пронін.  Обійшлося без жертв та постраждалих.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ