АКТУАЛЬНО

Понад мільярд людей у світі почуваються самотніми

Згідно з даними опитування Meta Gallup, проведеного в більш ніж 140 країнах, майже кожна четверта людина у світі, що становить понад мільярд осіб, почувається дуже або досить самотньою. Ці показники викликають серйозні побоювання і вказують на глобальну проблему самотності.

Дослідження охопило приблизно 77% дорослих людей у світі, за винятком Китаю, другої за чисельністю населення країни, дослідження в якій не проводилося. За результатами опитування, 24% людей віком від 15 років повідомили, що вони почуваються дуже або досить самотніми.

Слід зазначити, що рівень самотності був найвищим серед молодих дорослих, де 27% людей віком від 19 до 29 років зізналися, що почуваються самотніми. Старші люди, у віці 65 років і старше, повідомили про найнижчі показники самотності, всього 17%.

Цікаво, що більше половини дорослих віком від 45 років і старше зазначили, що вони зовсім не почуваються самотніми. Однак більшість людей молодше 45 років визнали, що хоча б трохи відчувають самотність.

Дослідження також виявило, що в 79 зі 142 країн жінки повідомили про вищий рівень самотності порівняно з чоловіками. Гендерні відмінності в рівні самотності варіювали залежно від культурного контексту країни.

Ці результати підкреслюють зростаючі побоювання щодо впливу самотності на загальне здоров’я, зокрема її зв’язок із психічним і фізичним станом, а також із ризиком передчасної смерті. Вони відповідають даним Всесвітньої організації охорони здоров’я та рекомендаціям головного хірурга США.

Дослідження було проведене в період з червня 2022 року до лютого 2023 року і охопило близько 1000 осіб у кожній зі 142 країн через телефонні опитування та особисті бесіди.

На думку експертів, самотність може бути наслідком різних життєвих обставин, і вона може чинити серйозний вплив на здоров’я і благополуччя людини. Важливо приділяти увагу цій проблемі і вживати заходів для її вирішення в різних вікових групах і соціокультурних контекстах.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

АКТУАЛЬНІ НОВИНИ ЗА ТЕМОЮ