АКТУАЛЬНО

Росія здобуває невеликі перемоги на полі бою, посилюючи тиск на Україну

Хоча явного прориву не видно, прогрес спонукає Україну розглянути можливість широкомасштабного набору особового складу.
Протягом останніх тижнів російські війська здобули невеликі територіальні здобутки на східному фронті України, використовуючи свою перевагу в живій силі у виснажливих боях і спонукаючи українську владу розглянути можливість мобілізації до 500 000 солдатів для продовження виснажливої боротьби в наступному році.

Начальник української військової розвідки Кирило Буданов заявив цього тижня, що не бачить альтернативи широкомасштабній мобілізації, щоб компенсувати втрати України. А президент Володимир Зеленський заявив, що його армійське керівництво попросило його мобілізувати від 450 000 до 500 000 чоловік.

“Це серйозна цифра”, – сказав пан Зеленський на прес-конференції у вівторок, додавши, що перед тим, як він зможе прийняти рішення, ще має бути розроблений план. Хоча багато українців ще не були призвані до армії, влада неохоче вдається до масового призову, побоюючись загострення соціальної напруженості.

Останнім часом російські війська наближаються до міста Авдіївка, українського опорного пункту в Донецькій області. Захоплення Авдіївки стало б стратегічним успіхом для Росії – місто є стрижнем української оборони в регіоні – і завдало б удару по моральному духу українців. Місто є символом опору, оскільки витримало майже десятирічну війну з моменту першої спроби захопити його у 2014 році, яку здійснили підтримувані Росією сили.

Нещодавні успіхи Росії під Авдіївкою, а також навколо інших міст, таких як Куп’янськ, Бахмут і Мар’їнка, також є ще одним свідченням того, що Росія міцно захопила ініціативу на більшій частині поля бою, після того, як минулого місяця український генерал визнав, що літній контрнаступ його країни зайшов у глухий кут.

Росія досягає цього прогресу в критичний момент для уряду в Києві. Політична боротьба у Вашингтоні та Європейському Союзі заблокувала доставку пакетів військової та фінансової допомоги, яка, за словами України, є вкрай необхідною для утримання лінії фронту проти Росії.

“Наразі ситуація на лінії фронту складна і поступово погіршується”, – сказав в інтерв’ю Єгор Чернєв, заступник голови комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки. “Без американських боєприпасів ми починаємо втрачати території, які були важко завойовані цього літа”.

У п’ятницю прем’єр-міністр Нідерландів Марк Рютте, який залишає посаду, оголосив, що його уряд готується відправити Україні першу партію з 18 винищувачів F-16 – потужних літаків, які Україна вже давно лобіює і на яких українські пілоти вже почали тренування.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ