АКТУАЛЬНО

Росія значно випереджає Захід у виробництві артилерійських снарядів

За даними німецького видання Welt, Росія виробляє в рази більше артилерійських снарядів, ніж усі західні країни разом узяті. Це створює значну перевагу в боєздатності та постачанні для російських збройних сил, що особливо важливо у контексті триваючих конфліктів і геополітичної напруженості.

Росія частково перебудувала свою економіку на військові рейки і зуміла значно прискорити виробництво артилерійських боєприпасів, повідомляє німецький телеканал Welt. Зараз вона здатна виробляти до 4,5 млн снарядів на рік, тоді як увесь Захід, разом узятий, – тільки 1,3 млн. При цьому на Заході на виготовлення одного снаряда витрачається близько $4 тис., – у 4 рази більше, ніж у Росії.

Крістофе, зараз з’явилися повідомлення про те, що Росія може виробляти більше артилерійських снарядів, ніж весь Захід разом узятий. Про які числа йдеться, і яке значення це може мати для перебігу конфлікту?

КРИСТОФ ВАННЕР, кореспондент Welt: Так, з цього приводу є кілька повідомлень, зокрема в таких західних ЗМІ, як Sky News, або тут у РІА-Новини – це російське новинне агентство. І в них одноголосно говориться, що Росії зараз вдалося значно прискорити виробництво артилерійських снарядів. Кажуть, що Росія зможе виробляти до 4,5 мільйона снарядів на рік, тоді як увесь Захід – тобто США і Західна Європа – тільки 1,3 мільйона. Також ідеться про витрати: на Заході на один снаряд витрачається близько $4 тис., а росіянам вдається виробляти снаряди по $1 тис. за штуку. Перевірити ці цифри, зрозуміло, неможливо.

Однак це тенденція, яку ми спостерігаємо, – що Росія перетворила свою промисловість або, щонайменше, частину своєї промисловості на військову, і що вона досягає успіхів у цій сфері. Але витрата снарядів також колосальна. Мені відомі цифри, згідно з якими збройні сили Росії випускають до 10 тис. артилерійських снарядів в Україні, і я думаю, що насправді їх ще більше. Я б сказав, що наразі, під час зусиль у зв’язку з наступом, це число становить приблизно 15 тис. снарядів на день.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ