АКТУАЛЬНО

Російська ракета вбила людей у селі Гроза. Тепер ООН має докази

Моніторингова місія Організації Об’єднаних Націй з прав людини в Україні (ММПЛУ) опублікувала звіт, у якому робить висновок про те, що Росія, імовірно, завдала ракетного удару по селу Гроза на Харківщині, внаслідок якого загинули 59 цивільних осіб.

ООН стверджує, що Росія, завдаючи удару, або не вживала всіх необхідних заходів, щоб переконатися в тому, що ціллю є військовий об’єкт, або удар був навмисно спрямований на цивільне населення, що є порушенням міжнародного гуманітарного права.

Події розгорталися в селі Гроза, де 63 місцеві жителі зібралися в кафе, щоб вшанувати пам’ять українського військовослужбовця, який загинув на фронті. Приблизно за 20-25 хвилин після збору жителів, у село вдарила ракета, зруйнувавши єдине кафе.

Доповідь наголошує на вкрай руйнівних наслідках удару, під час яких 15 місцевих родин втратили більше ніж одного члена сім’ї. Процес ідентифікації загиблих став неймовірно важким, і багато жертв були ідентифіковані тільки за допомогою аналізів ДНК. Сім’ї залишилися в глибокому горі та безнадії, їхні життя назавжди змінилися.

Звіт закликає Росію визнати свою відповідальність за атаку, провести повне і прозоре розслідування події, а також притягнути винних до відповідальності. ООН також вимагає забезпечити доступ до засобів правового захисту для прямих і непрямих жертв, включно з відшкодуванням збитків.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ