АКТУАЛЬНО

Розвідкомплекс “Зоопарк-1” РФ, знищений на Донбасі: деталі та характеристики

Успішна оборона України від російських загарбників продовжується завдяки ефективній стратегії та бойовій майстерності. Нещодавні атаки на ключові радіолокаційні системи російської армії, зокрема комплексу артилерійської розвідки та контрбатарейної боротьби “Зоопарк-1”, свідчать про це.

Українські Збройні сили продовжують знищувати російську військову техніку, включаючи танки, бронемашини та артилерійські системи, впродовж двох років війни. Проте, окрім основних цілей, українські захисники час від часу наносять удари по унікальних об’єктах російського військово-промислового комплексу.

Нещодавно на Донеччині було виявлено та знищено радіолокаційне обладнання “Зоопарк-1”, яке було приховано окупантами у районі села Кодема Бахмутської територіальної громади.

У цій операції взяли участь аеророзвідники бригади “Помста” Державної прикордонної служби, які використали ударний безпілотник вітчизняного виробництва Vampire.

Технологічно складний радіолокаційний комплекс “Зоопарк-1” був розроблений ще в радянські часи, але завершений лише у початку XXI століття. Україна стала першою, хто завершив роботу над цією системою, представивши “Зоопарк-2”. Однак “Зоопарк-1” відомий також як російський розвідувальний комплекс, який нині використовується в російських батареях управління та артилерійській розвідці.

Головна функція “Зоопарку-1” – підтримка артилерії, корегування вогню та розвідка вогневих позицій супротивника. Цей комплекс дозволяє вести розвідувальну роботу навіть під час масованих артилерійських атак, зберігаючи оперативність та мобільність.

Радіолокаційний комплекс “Зоопарк-1” складається з радіолокаційної станції, комплекту апаратури та електростанції, має швидкість пересування до 62 км/год та запас ходу гусеничного шасі – 500 км.

Хоча точна кількість таких комплексів у російських військах невідома, їх вартість оцінюється в десятки мільйонів доларів. Втрата кожного “Зоопарку-1” стає серйозною проблемою для російських окупантів і успіхом Сил оборони України.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ