АКТУАЛЬНО

Розв’язання кризи в Північній Ірландії: Після двох років готуються до формування нового уряду

30 січня Демократична юніоністська партія Північної Ірландії прийняла рішення завершити свій бойкот і повернутися до участі в уряді, позначаючи тим самим кінець тривалої політичної кризи, що тривала з лютого 2022 року.

Після завершення громадянської війни в Північній Ірландії було встановлено спеціальну систему розподілу влади в регіональному уряді, спрямовану на забезпечення балансу між інтересами юніоністів (прихильників зближення з Британією) і республіканців (прихильників єднання з Ірландією).

З лютого 2022 року Демократична юніоністська партія (ДЮП) припинила участь у формуванні уряду в Північній Ірландії, висловлюючи своє незадоволення умовами торгівлі за угодою Британії з Європейським союзом. Основним обгрунтуванням було невдоволення додатковими перевірками британських товарів, що ввозяться до Північної Ірландії.

Навіть після того, як у лютому 2023 року Велика Британія та Європейський союз домовилися про полегшення митних перевірок та інших обмежень для товарів, що ввозяться до Північної Ірландії з інших частин Об’єднаного Королівства, ДЮП продовжувала свій бойкот. Уряд Великої Британії повідомляв про можливість оголошення позачергових виборів в Північній Ірландії через відсутність уряду. Минулого тижня після ще одного попередження ДЮП зробила крок назад і погодилася на компроміс.

Лідер Демократичної юніоністської партії, Джеффрі Дональдсон, заявив, що угода з урядом Британії “створює підґрунтя для того, щоб наша партія включилася в роботу виконавчого органу Північної Ірландії, що сприятиме відновленню місцевих виборчих інституцій”. Це може призвести до відновлення роботи уряду у Белфасті протягом кількох наступних днів.

Ситуацію ускладнює те, що після останніх виборів до Асамблеї Північної Ірландії більшість здобули республіканські партії, зокрема “Шінн Фейн”, яка виступає за вихід зі складу Об’єднаного Королівства. Таким чином, її представник може претендувати на посаду першого міністра.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

АКТУАЛЬНІ НОВИНИ ЗА ТЕМОЮ