АКТУАЛЬНО

“Росіяни не такі дурні, як нам хотілося б” – нова тактика російської армії в Україні

Американський аналітичний центр “Інститут вивчення війни” (ISW) зняв заслінку з “нової і примітної тактики”, яку використовує російська армія у конфлікті в Україні, викликаючи роздуми та обговорення серед експертів і спостерігачів за міжнародними конфліктами.

Український полковник Юрій Ігнат говорить про російські крилаті ракети на “надзвичайно низькій висоті”. У деяких випадках українські сили ППО намагалися перехопити ракети, які пролітали на висоті не більше 50 метрів над землею.

“Такі крилаті ракети запускаються з землі, з повітря або з моря”,
– пояснює в інтерв’ю німецькому журналу Focus Ральф Тіле, полковник у відставці та голова берлінського Військово-політичного товариства.

Електромагнітні сигнатури також відіграють важливу роль, каже Тіле. Вони являють собою свого роду “відбитки пальців” технічних систем, наприклад, безпілотників, крилатих ракет, літаків і систем ППО.

Як пояснює Ігнат, російські збройні сили приховують сигнатури своїх безпілотників до останньої секунди, щоб запобігти їхньому виявленню українською армією. Саме так можна домогтися успіху страшних раптових атак, коментує Тіле.

“Росіяни планують кожну ракетну місію до найдрібніших деталей. Вони не такі дурні, як ми хотіли б думати. Навпаки: вони дуже швидко вчаться”.

Однак експерт не вважає російську тактику новою.

“Коли справа доходить до електронної війни, росіяни вже давно перебувають у кращому становищі, ніж Захід, – зазначає він в інтерв’ю Focus. – Вони використовують клітину Фарадея для захисту своєї зброї. Вони математики й аналізують, як запобігти виявленню та зчитуванню своїх сигнатур без особливих зусиль”.

За словами Тіле, у росіян є бази даних із підписами українців. Для військового експерта ситуація зрозуміла: Росія намагається послабити Україну до того, як Захід поставить нове обладнання.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ