АКТУАЛЬНО

В Австрії хочуть сформувати парламентську коаліцію без переможця виборів

В Австрії тривають напружені переговори щодо формування нової парламентської коаліції після недавніх виборів, які принесли значні зміни в політичному ландшафті країни. У центрі уваги опинилася праворадикальна Партія свободи (FPO), яка стала однією з головних гравців, отримавши близько 29% голосів. Це результати, які викликали стурбованість серед багатьох політичних діячів, особливо в контексті австрійської зовнішньої політики.

Як повідомляє Reuters, президент Александр Ван дер Беллен доручив сформувати коаліцію канцлеру Карлу Нехаммеру, голові правоцентристської Народної партії (OVP), яка посіла друге місце на виборах.

Для цього йому доручено провести переговори із соціал-демократами, які посіли третє місце. Щоб об’єднатися, їм потрібно буде подолати розбіжності з низки питань, таких як оподаткування багатих.

Якщо це вдасться, то в них буде перевага лише в один голос. Тому, можливо, вони запропонують союз третій партії поменше – наприклад, ліберальному NEOS.

Президент заявив, що «парламентські вибори – це не перегони, у яких партія, яка першою перетнула фінішну лінію, але не набрала 50%, автоматично отримує право сформувати уряд. Якщо партія хоче керувати країною самостійно, вона повинна подолати бар’єр у 50%».

Лідер FPO заявив, що було б недемократично сформувати уряд без представника партії-переможця, і застеріг інші партії від формування «коаліції переможених».

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ