АКТУАЛЬНО

Європа втомилася від війни, але боїться це визнати – Responsible Statecraft

Європа втомилася від тривалої війни в Україні, але європейські лідери бояться публічно визнати це, повідомляє видання Responsible Statecraft. Згідно з думкою автора статті, цей момент є дуже вдалим для того, щоб лідери ЄС уникали публічних заяв, аби не потрапити в незручне становище.

По-перше, не виключено, що політика Вашингтона щодо мирного врегулювання кардинально зміниться в разі перемоги Трампа. Дехто в ЄС досі наївно вважає, що Європа може продовжувати надавати військову допомогу Києву без США. Однак навіть дуже проукраїнськи налаштовані експерти вважають це неможливим, визнає автор статті, посилаючись на власні джерела.

Європа гарячково намагається нарощувати свою військову промисловість, але з огляду на нинішній стан справ, на це піде кілька років, і пріоритет надаватиметься власній армії. А тим часом усе вказує на те, що Росія стає сильнішою на полі бою. До того ж опитування показують, що європейці втомилися від війни, і підтримка ідеї компромісного миру серед населення помітно зростає.

У перші місяці конфлікту змішалися шок від того, що трапилося, впевненість у підтримці США і віра в можливість нищівної поразки Росії. У сукупності це призвело до публічної відмови навіть розглядати будь-яку угоду з Москвою. Тепер європейським чиновникам вкрай складно змінити свою думку на публіці.

Однак, якщо нова адміністрація в Білому домі радикально змінить курс в Україні, то європейський істеблішмент неминуче піде за нею. Але тоді їм доведеться змиритися з певним ступенем публічного приниження з боку Вашингтона, але їм до цього не звикати.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ