АКТУАЛЬНО

Ритм музики відчувають новонароджені відразу – результати наукового дослідження

Вчені встановили, що новонароджені здатні сприймати ритм музики як окремий когнітивний механізм, активний навіть при народженні.

Група дослідників із Нідерландів та Угорщини виявила, що вміння відчувати ритм не є властивістю, яку людина здобуває в подальшому.

“Ми все ще маємо багато невідомого стосовно того, як новонароджені сприймають, запам’ятовують і оброблюють музику. Однак вже у 2009 році ми виявили чіткі показники того, що навіть у немовлят, які народжуються лише кілька днів тому, є здатність чути регулярний пульс у музиці – біт, який вважається ключовим для створення та сприйняття музики”, – розповів співавтор дослідження Хенк’ян Хонінг.

Щоб глибше зрозуміти процес сприйняття музики новонародженими, науковці провели експеримент із 27 малюками. Вони контролювали тривалість барабанних ритмів, щоб визначити, чи є відмінності в опануванні порядку звуків у ритмі та здатності розпізнавати його.

За допомогою навушників дослідники подавали дві версії барабанного ритму. У першому варіанті інтервали між звуками були однакові, створюючи конкретний ритм. У другому випадку інтервали були випадковими, що робило неможливим визначення ритму, але дозволяло вивчати послідовність звуків.

Дослідження використовувало вимірювання мозкових хвиль (ЕЕГ), які показали, що немовлята реагували на ритм, коли інтервали між ударами були однаковими. Однак при відтворенні того ж самого патерну із нерегулярними інтервалами діти не впізнавали ритм.

“Наші результати свідчать про те, що це специфічна навичка для новонароджених і підкреслюють важливість дитячих римованих пісень для аудіального розвитку дітей в ранньому віці. Глибше розуміння процесів раннього сприйняття має велике значення для дослідження психології малюків та ролі, які музичні навички можуть відігравати в їхньому розвитку”, – пояснив співавтор дослідження Іштван Вінклер.

“Фактично, сприйняття ритму можна вважати фундаментальною людською рисою, яка, ймовірно, відіграла важливу роль у еволюції нашої здатності до музики”, – додав Хенк’ян Хонінг.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ