АКТУАЛЬНО

Ризики для України та НАТО в контексті ідеї “перемир’я” з Росією

Скоро в Швейцарії відбудеться перший Саміт миру, де світові лідери зберуться для обговорення умов завершення російської війни. Підготовка до цього заходу стала пріоритетом для офіційного Києва.

Але поки цей процес триває, деякі країни Заходу, не завжди виносячи це на передній план і не віддавши пріоритету цьому, обмежують допомогу Україні, що де факто сприяє переговорам з Росією. Крім того, голоси закордонних лідерів щодо залучення Росії до переговорів стають все гучнішими.

У статті Сергія Солодкого з Центру “Нова Європа” “Переговори чи капітуляція? Що приховують та як мають змінитися ‘мирні’ ідеї щодо України” розглядається небезпека для України у закликах до переговорів, а також можливі дії західних партнерів для примусу Росії до справжніх переговорів.

Після невдалих спроб отримати підтримку у Заходу в 2023 році стратегія військової допомоги Україні потребує серйозних змін. Розпочатий шлях обмеженої підтримки не виявився ефективним, і здається, що єдиним правильним варіантом є перехід до більш масштабної допомоги, коли Україна отримуватиме все більше зброї кожен тиждень, що має показати Росії безперспективність продовження війни.

Проте сталося зовсім інше: ключові країни Заходу зупинили масоване постачання зброї. Хоча немає явних підстав вважати це свідомим рішенням, наслідки цього незмінні.

Замість обіцяної підтримки “наскільки це потрібно” стали зміни в політиці Заходу, що призвело до ослаблення України.

В такій ситуації голоси, що закликають до переговорів з Росією, стають все гучнішими, а табір країн, що підтримують “замороження” конфлікту, зростає.

Кремль, хоча заявляє про готовність до переговорів, насправді робить все можливе, щоб їх ускладнити. Він створив “російську реальність”, вимагаючи, щоб її прийняли, а опір Заходу є недостатнім.

Час для кардинальних змін дій настав. Замість тиску на Україну для переговорів потрібна амбіційна, швидка і масштабна підтримка. Найголовніше – розуміти, що переговори лише ускладнять ситуацію.

Рішення Заходу має полягати в посиленні України, а не в її тиску на переговори. Потрібно формувати коаліцію держав, які готові надати допомогу Україні, а також розглянути ініціативи міжнародних партнерів щодо примусу Росії до справжніх переговорів.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ