АКТУАЛЬНО

Схеми які не горять: як корупціонери з ДСНС “обілечують” власників АЗС

ДСНС в своєму складі має дуже цікавий підрозділ: Департамент запобігання надзвичайним ситуаціям, керівник якого Чекригін Олександр Миколайович одночасно займає посаду головного державного пожежного інспектора України.

Хоча під час війни будь-які перевірки заборонені, Олександр Миколайович почуває себе досить добре, адже сотні тисяч доларів до кишень посадовця потрапляють завдяки “шантажу” українських АЗС.

Про схеми збагачення чиновників ДСНС за рахунок власників мереж АЗС у матеріалі 360UA.NEWS

Для “обілечування” власників мереж українських АЗС, Олександр Черкригін придумав нехитру схему: вимагати хабара за кожну АЗС при проведенні ідентифікації об’єктів підвищеної небезпеки. В вересні 2022 року було прийнято Постанову КМУ №1030, згідно до положень якої, всі об’єкти підвищеної небезпеки та потенційно небезпечні об’єкти повинні пройти переідентифікацію. Від того, чи буде об’єкт віднесений до категорії “підвищеної небезпеки”, залежить чи потрібно власнику укладати договори на аварійне обслуговування та страхування.  Тобто вигода на поверхні.

Процес ідентифікації досить складний, вимагає розрахунків. А ще, як показала практика, цей процес “вимагає занесення хабара” Олександру Миколайовичу. Так, згідно даних Єдиного державного реєстру судових рішень в Житомирському окружному адміністративному суді знаходиться справа №240/26250/23 від 19 вересня 2023 року, де позивачем виступає Приватне підприємство “Магнітрон-4С”, а відповідачем Державна служба України з надзвичайних ситуацій. Для коментаря, журналісти зв’язались з  директором “Магнітрон-4С”, експертом з пожежної техногенної безпеки, Матущенко Сергієм Віталійовичем.

В коментарі журналісту нашого видання, Сергій Віталійович зазначив, що порядок розрахунку, на підставі якого робиться висновок чи відноситься об’єкт до об’єктів підвищеної небезпеки,  допускає безліч варіантів трактування його вимог.  “В мене були замовлення по 130 АЗС. При первинному розрахунку з них 125 не відносяться до об’єктів підвищеної небезпеки. ДСНС, яка затверджує розрахунки та приймає рішення про віднесення об’єкта до підвищеної небезпеки або не віднесення, трактує “неоднозначні положення” цього документу на свою користь. На даний час в мене стосовно проблем з ідентифікацією з ДСНС відкрито п’ять судових проваджень, які йдуть з початку цього року. Одне провадження ми виграли в суді першої інстанції, наразі подана апеляція.  Це просто затягування часу. Всі інші в процесі розгляду, але суть цих питань одна і та сама” – зазначив Сергій Віталійович.

Із власних джерел в Житомирському окружному адміністративному суді, нам стало відомо, що мова йде в тому числі про мережу автозаправних станцій SOCAR, яка є клієнтом “Магнітрон-4С”. Варто відзначити, що мережа АЗС SOCAR  інвестувала понад $6 млн на благодійність та на розвиток соціально-культурних проектів в Україні. Серед благодійних проектів, основна увага приділяється допомозі дітям.

Разом з тим, головний державний пожежний інспектор України Олександр Чекригін, за підписом якого “Магнітрон-4С” отримали ряд “відмов”, трактує положення Закону в свою користь. Так, учасники ринку автозаправних станцій, на умовах анонімності повідомили, що ціна позитивного рішення ДСНС за одну АЗС коливається в діапазоні від 200 до 500 у.е. Всього через департамент пройшли тисячі таких об’єктів.

Нагадуємо розслідуванням застосування подібних схем, займалась Служба безпеки України. За словами речника СБУ Артема Дехтяренка, посадовці ДСНС вимагали від керівників торгових центрів, АЗС та компаній хабарі за прискорене погодження дозвільної документації, необхідної для ведення підприємницької діяльності. Насамперед це стосувалася погодження планів локалізації і ліквідації аварійних ситуацій і аварій на потенційно-небезпечних об’єктах. За даними СБУ, посадовці щомісячно заробляли понад 10 мільйонів гривень.

За отриманий хабар рятувальники не перевіряли пожежну безпеку в зазначених місцях. “Частина з них виявилася нездатною забезпечити цивільний захист громадян у момент надзвичайних ситуацій. Зокрема, під час ліквідації наслідків російських обстрілів. Таким чином, вони ставили під загрозу життя та здоров’я громадян України”, – сказав Артем Дехтяренко.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

АКТУАЛЬНІ НОВИНИ ЗА ТЕМОЮ