АКТУАЛЬНО

Саудівська Аравія поновила переговори про оборонну співпрацю зі США

Саудівська Аравія відновила переговори зі Сполученими Штатами з метою укладення ближчих оборонних зв’язків. Цей діалог був призупинений в жовтні минулого року через початок війни між Ізраїлем та ХАМАС.

За даними, на початку січня в місті Алула на північному заході Саудівської Аравії відбулися переговори між 38-річним спадкоємцем престолу Мухаммедом бін Салманом та групою сенаторів США. Основною темою обговорення стала відновлення попередніх переговорів про оборонний пакт, який також враховує можливий історичний зв’язок між Саудівською Аравією та Ізраїлем.

Важливим аспектом переговорів є позиція Саудівської Аравії, яка виступає за створення незалежної держави для палестинців, у той час як прем’єр-міністр Ізраїлю Беньямін Нетаньягу рішуче пропустив цю ідею.

Об’єднані інтереси Саудівської Аравії та США включають протидію угрупованню хуситів у Ємені. Спадкоємний принц Мухаммед бін Салман намагається укласти мирну угоду після десятирічного протистояння. США і їх союзники ведуть авіаудари проти хуситів відповідно до постійних атак на кораблі у Червоному морі, що негативно впливає на світову торгівлю.

Спадкоємний принц виявляє зацікавленість у відновленні та зміцненні оборонних зв’язків із США. Це відображає бажання Саудівської Аравії позиціонувати себе як безпечне місце, не зважаючи на регіональні конфлікти, щоб привернути великі світові корпорації, інвесторів і туристів.

Однак основним викликом у переговорах є необхідність переконати президента США Джо Байдена зняти замороження продажу озброєнь для Саудівської Аравії, яке було введено три роки тому. Важливою рушійною силою в цих переговорах є спільний інтерес у зміцненні оборонних відносин із Вашингтоном, що може виявитися ключовим у короткостроковій перспективі.

Переговори між Саудівською Аравією та Ізраїлем отримали новий розвиток. Навіть при відсутності офіційних дипломатичних зв’язків, 10 вересня 2023 року ізраїльські дипломати відвідали Саудівську Аравію для участі у засіданні Комітету Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

Після терористичного нападу ХАМАС з Сектора Гази 7 жовтня, Ер-Ріяд закликав до “негайного припинення ескалації, захисту цивільного населення і самоконтролю”. Міністерство закордонних справ Саудівської Аравії заявило, що конфлікт виник через “тривалу окупацію та позбавлення палестинського народу його законних прав”.

14 жовтня країна призупинила переговори про нормалізацію відносин з Ізраїлем, які проводилися за посередництвом Сполучених Штатів.

Ескалація напруженості на Близькому Сході: Поновлення переговорів між США та Саудівською Аравією відбувається в тіні атаки безпілотника на американську військову базу “Вежа 22” на північному сході Йорданії. Цей удар призвів до загибелі трьох осіб, а близько 40 військовослужбовців отримали поранення.

Міністр оборони Ллойд Остін висловив загрозу відповіді за атаку, підкресливши рішучість у реакції на цей інцидент. Президент США Джо Байден вже визначився щодо заходів, які будуть прийняті у відповідь на цей удар.

Експерти вважають, що реакція на цей удар в Йорданії може бути більш рішучою, ніж реакції на інші події, які відбувалися в регіоні після початку війни між Ізраїлем та ХАМАС у Секторі Газа.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ