АКТУАЛЬНО

США таємно здійснили понад 100 поставок зброї Ізраїлю

За інформацією, що надійшла до видання The Washington Post у середу, 6 березня, Сполучені Штати Америки здійснили понад 100 поставок зброї до Ізраїлю після 7 жовтня минулого року. Ці поставки не були оголошені публічно.

Згідно з джерелами видання, у рамках цих поставок Ізраїлю передавалися високоточні бомби, бомби малого калібру, протибункерні засоби, стрілецька зброя та інші види смертоносного озброєння. Передбачається, що лише про два із цих пакетів допомоги було повідомлено раніше: перше — постачання танкових снарядів на суму 106 мільйонів доларів, і друге — компоненти для виробництва 155-міліметрових снарядів на суму 147,5 мільйонів доларів. Рішення про ці поставки було прийняте американською адміністрацією без необхідності одержання згоди Конгресу, посилаючись на надзвичайну ситуацію.

У випадку з іншими пакетами допомоги, їх здійснення відбувалося без громадських дебатів через те, що вартість кожної поставки в рамках програми зарубіжних військових продажів (Foreign Military Sales, FMS) була нижчою за суму, яку вимагає від виконавчої влади згоду Конгресу.

Стаття вказує, що інформацію про ці поставки надали чиновники адміністрації президента Байдена під час закритого брифінгу для членів Конгресу. Крім того, високопоставлений представник Державного департаменту відмовився назвати загальну кількість та вартість всієї переданої Ізраїлю зброї під час розмови з редакцією.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

АКТУАЛЬНІ НОВИНИ ЗА ТЕМОЮ