АКТУАЛЬНО

Ще одна європейська країна не купуватиме російський газ

Словенія стала новим покупцем азербайджанського газу, приєднавшись до ряду європейських країн, які вже отримують постачання з Азербайджану. Як повідомляє агентство “Інтерфакс”, Словенія розпочала імпорт газу від Азербайджанської державної нафтової компанії SOCAR, відповідно до меморандуму про взаєморозуміння, підписаного між SOCAR і словенською компанією Geoplin 17 липня цього року.

Завдяки цій угоді, Словенія стала дев’ятою європейською країною, яка імплементує азербайджанський газ у свою енергетичну інфраструктуру, приєднавшись до таких країн, як Туреччина, Грузія, Італія, Греція, Болгарія, Румунія, Угорщина та Сербія. SOCAR та Geoplin планують розвивати довгострокове енергетичне партнерство.

У 2023 році експорт азербайджанського газу зріс на 5,3% до 23,8 мільярда кубометрів, а постачання до Європи зросли на 3,5%, досягнувши 11,8 мільярда кубометрів. У 2024 році Азербайджан планує експортувати близько 25 мільярдів кубометрів газу, з яких 13 мільярдів кубометрів призначені для європейських країн. Раніше компанія Geoplin мала контракти з російським “Газпромом”, але тепер звернулася до нових джерел постачання.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ