АКТУАЛЬНО

Що кліматологи прогнозують для земної кулі у 2024 році

Коли рік несподіваного глобального потепління підійшов до кінця, рекордно висока середньорічна температура вже була забезпечена. Зараз деякі вчені вже припускають: 2024 рік може бути ще спекотнішим.

Зрештою, велика частина океанів Землі була рекордно теплою протягом більшої частини 2023 року, і їм знадобиться стільки ж місяців, щоб виділити це тепло. Інтенсивний епізод кліматичного режиму Ель-Ніньо, який нагріває планету, наближається до свого піку, і востаннє це сталося, що підштовхнуло планету до рекордного тепла в 2016 році.

Це свідчить про те, що не буде неминучого уповільнення сплеску глобального тепла, який посилив десятирічну тенденцію, пов’язану з викидами викопного палива.

За даними британського Метеоуправління, цього може бути достатньо, щоб вперше на річній основі підняти середню температуру на планеті більш ніж на 1,5 градуса за Цельсієм (2,7 градуса за Фаренгейтом) вище доіндустріального рівня 19 століття. Останніми місяцями планета як ніколи наблизилася до цього страшного порогу, відкривши перший проблиск світу, де тривалий рівень тепла спричинить нові екстремальні погодні умови.

Але такі кліматичні тенденції важко передбачити з точністю. Зрештою, на початку 2023 року вчені передбачили, що рік закінчиться як один із найтепліших на планеті за всю історію спостережень. Вони не очікували, що це створить стільки нових прецедентів — і з рекордною віддачею .
«Той факт, що ми знаходимося на незвіданій території, ми насправді не знаємо, що станеться далі», — сказав Карло Буонтемпо, директор Служби зміни клімату Коперник Європейського Союзу.
Фактор Ель-Ніньо
Відомо, що Ель-Ніньо підвищує планетарну температуру на кілька десятих градуса Цельсія, що є пристойним запасом для усередненої глобальної статистики. Це пов’язано з температурою поверхні в центральній і східній частині Тихого океану, вищою за середню, і ці води виділяють тепло і пару в атмосферу.

Ель-Ніньо зазвичай триває рік або менше, досягаючи піку в зимові місяці, а потім згасаючи навесні. Хоча вчені кажуть, що немає двох абсолютно однакових подій Ель-Ніньо, кожна з них вносить деяку передбачуваність у глобальні кліматичні моделі, як мало інших планетарних явищ.

Нинішній Ель-Ніньо, який почався в червні, вважається сильним і може досягти піку як історично потужний епізод в найближчі тижні або місяці . Це може бути на одному рівні з сильним Ель-Ніньо, який почався на початку 2015 року, досяг піку в грудні та згас у червні 2016 року, на шляху до зростання глобального тепла в 2016 році.

Якщо ця закономірність справджується цього разу, це може означати, що рекордне тепло, яке зберігалося протягом останніх шести місяців, підніметься ще вище в першій половині 2024 року.

Одна з причин, чому ефект потепління від Ель-Ніньо має тенденцію до зростання в останні місяці, пов’язаний з його впливом на глобальну погоду. Аномальне нагрівання поверхні моря та шторм, які Ель-Ніньо приносить у центральну та східну частину Тихого океану, має ефект доміно, що призводить до посухи в інших частинах світу, включаючи Індонезію, південно-східну Азію та південну Африку.

Кевін Тренберт, кліматолог з Національного центру атмосферних досліджень, сказав в електронному листі: «Це готує передумови для вищих, ніж зазвичай, температур над сушею», — можливо, досягне піку приблизно в лютому. «Я очікую, що так буде принаймні протягом перших 6 місяців 2024 року».

Значна тенденція до потепління
Чи буде цей вплив потепління домінувати протягом усього 2024 року, залежить від того, що станеться після того, як нинішній Ель-Ніньо зникне. Ймовірно, це станеться до червня, повернувши Тихий океан до того, що кліматологи називають нейтральними умовами — відсутності Ель-Ніньо.

Крім того, неясно, чи збережуться нейтральні умови, чи виникне Ла-Нінья, відома своїм охолодженням планети. Ель-Ніньо може навіть повернутися.

Поки що немає чіткого натяку на те, що може бути попереду. Хоча цей Ель-Ніньо певною мірою розвивався відповідно до розуміння цього явища вченими підручниками, в іншому його було важко класифікувати. За словами Тренберта, деякі зміни в моделях, які кліматологи зазвичай очікують побачити під час спаду Ель-Ніньо, ще не відбулися.

“Є деякі аспекти того, що відбувається, які залишаються незрозумілими”, – сказав Тренберт. «Зміна клімату означає, що всі попередні аналоги не такі надійні».
Зміна клімату, спричинена діяльністю людини, справді домінувала в глобальних тенденціях: останні вісім років були вісьмома найспекотнішими за всю історію спостережень. Неодмінно рекордно спекотний 2023 рік і потенційно ще спекотніший 2024 рік розтягнуть цю смугу на десятиліття.
Незалежно від коливань клімату цього року, тепло Ель-Ніньо в Тихому океані продовжуватиме сильно впливати на глобальні температури та погодні умови, сказав Ендрю Кручкевич, старший науковий співробітник Міжнародного науково-дослідного інституту клімату та суспільства при Колумбійському університеті.
«Потрібен час, щоб ця енергія розсіялася», — сказав він. «У кліматичній системі є наполегливість».

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ