АКТУАЛЬНО

Шлях Трампа до успіху: як Нікі Гейлі може стати ключовим фактором для України

Експрезидент Дональд Трамп та колишня постійна представниця США в ООН Нікі Гейлі, які раніше працювали разом, зіпсували відносини під час праймеріз Республіканської партії. Проте, для успіху на президентських виборах Гейлі може бути необхідною для Трампа.

Трамп має подати свого кандидата на посаду віце-президента влітку, у разі свого президентства. Багато лояльних республіканців розглядаються на цю роль, але проукраїнська Нікі Гейлі виглядає ідеальним кандидатом, здатним об’єднати партію та залучити нові голоси. Вона може сприяти наповненню виборчого фонду Трампа та заспокоїти міжнародних партнерів. Хоча обидва неодноразово публічно відкидали можливість такого союзу, для них це може бути єдиним шансом на успіх.

На Національному з’їзді Республіканської партії в липні Трамп повинен подати свого кандидата на посаду віце-президента – другої особи в ієрархії Білого дому. Зазвичай, віце-президентом обирають когось, хто може залучити нові голоси. У випадку з Бараком Обамою це був білий американець з багатої родини Джо Байден.

Але Трамп любить бути не як усі. Він натякав на кандидатів, які демонструють йому абсолютну лояльність — його права рука в Конгресі Марджері Тейлор Грін, трампіст Вівек Рамасвамі, і навіть пропагандист Такер Карлсон.

У штабі не в захваті від таких ідей і віддали б перевагу кандидатурі, яка б дала додаткові голоси. Про свій інтерес до посади заявив чорношкірий сенатор з Південної Кароліни Тім Скотт. Але підтримка Трампа серед чорношкірих і так зростає. Серед кандидатів розглядають сенатора з Флориди Марко Рубіо та губернатора штату Рона Десантіса – обидва вихідці з латиноамериканських сімей. Проте вони мають ту саму електоральну базу, що й Трамп.

З огляду на те, що підтримка Трампа серед жінок впала, розглядається кандидатура губернатора Південної Дакоти Крісті Ноєм. Але вона потрапила у скандал через автобіографічну книгу, де згадувала, як застрелила “не піддається і небезпечне” цуценя і мало не вбила цапа.

Але є одна жінка-кандидат: у травні видання Axios із посиланням на власні джерела повідомило, що кандидатуру ексгубернатора Нікі Гейлі розглядають на посаду віце-президента. Після публікації Трамп особисто спростував цю інформацію:

“Нікі Гейлі не розглядається на посаду віце-президента, але я бажаю їй успіху!” — написав він на своїй платформі Truth Social.

Хоча під час праймеріз Республіканської партії Дональд Трамп і Нікі Гейлі суттєво зіпсували стосунки, нинішні обставини роблять її ідеальним кандидатом на посаду віце-президента.

Нікі Гейлі, колишня постійна представниця США в ООН, колись відкрито критикувала Трампа, називаючи його “хронічним невдахою”. Проте зараз вона виглядає ідеальним кандидатом на посаду віце-президента. Її кандидатура здатна об’єднати партію та залучити нові голоси, а також допомогти вирішити фінансові проблеми Трампа, пов’язані з судовими витратами.

Нікі Гейлі має велике політичне майбутнє: вона може стати першою жінкою-президентом США, представником меншини, висунутою консерваторами. Цього року вона зуміла відібрати у Трампа близько чверті електорату республіканців, причому половина її виборців не підтримують кандидата MAGA. Якби вона стала частиною команди Трампа, це вирішило б багато проблем його штабу, зокрема фінансових.

Великі донори партії підтримують Гейлі, адже її дипломатичний досвід може допомогти у міжнародній політиці. Її присутність в команді Трампа могла б повернути віру у стабільність США серед союзників у Європі.

Нікі Гейлі публічно заперечує свою зацікавленість у посаді віце-президента, але це могло б стати прямою дорогою до президентства. Через чотири роки Трамп не матиме права балотуватися, а віце-президент зможе налагодити взаємодію з ультраправим крилом партії.

Останнім часом Трамп пом’якшив риторику щодо України, наближаючись до позицій Гейлі. Проте, вибираючи віце-президента, він все ще надає перевагу лояльності. Гейлі навряд чи погодиться на умови абсолютної покірності.

Однак, якщо Трамп подолає свій страх бути “затіненим” яскравою політикою Гейлі, він зможе здобути чимало переваг. Гейлі на посаді віце-президента – це чудова новина для України. Вона могла б врівноважити експрезидента та допомогти налагодити зв’язок з Вашингтоном.

І хоча Трамп і Гейлі публічно заперечують можливість такого союзу, обидва можуть бути зацікавлені в цьому, особливо якщо це єдиний шлях до перемоги на виборах і уникнення ув’язнення для Трампа.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ