АКТУАЛЬНО

Швейцарія не стане забезпечувати Україну, незважаючи на спрощення експорту зброї

Згідно з останніми повідомленнями від Bloomberg, швейцарський уряд розглядає можливість спрощення правил експорту зброї, проте не планує постачати військову техніку до України. Навіть при новому підході до експорту, Швейцарія зберігає свою традиційну нейтральність у відносинах зі світовими конфліктами.

Швейцарський уряд хоче мати можливість обійти жорсткий нейтралітет країни і дозволити розширення експорту зброї. Але при цьому він збирається зберегти заборону на військові поставки Києву, пише Bloomberg.

За словами видання, Швейцарія забороняє продаж зброї країнам, які перебувають у стані війни, якщо вони не беруть участі в бойових діях під егідою ООН. У результаті її виробники зазнали збитків навіть на тлі глобального оборонного буму, і у 2023 році їхні закордонні продажі впали на 27%.

Але, згідно з новою ініціативою кабміну, Берн зможе скасувати експортні обмеження за “виняткових обставин”, якщо це відповідатиме “інтересам зовнішньої політики або національної безпеки”.

Законодавці зажадали більшої гнучкості для підтримки швейцарського ВПК, який відіграє ключову роль у традиційному нейтралітеті країни.

Водночас влада Швейцарії заявила, що не використовуватиме виняток для дозволу поставок до Києва. Раніше вона вже заборонила відправляти в Україну свою зброю Німеччині, Іспанії та Данії, зазначає Bloomberg.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ