АКТУАЛЬНО

Скільки часу потрібно, щоб знову бути у формі?

Ми всі іноді відхиляємося від фізичних вправ. Ось як ваше тіло буде відновлюватися.
Коли мова йде про серцево-судинну форму та м’язову силу, приказка правдива: “Використовуй або втрать”. Хоча регулярні фізичні вправи можуть покращити здоров’я серця, збільшити силу та рухливість, перерва у тренуваннях на кілька тижнів або місяців може звести нанівець багато з цих переваг.

Це не означає, що дні відпочинку не важливі. Загалом, короткі перерви можуть допомогти вам фізично і морально перезарядитися, але, коли це можливо, вам слід уникати занадто тривалої перерви, щоб повернення до тренувань не здавалося надто страшним або нещасним.

“Ваше тіло адаптується до стимулів, які ви надаєте, – каже доктор Кевін Стоун, хірург-ортопед і автор книги “Грай назавжди: як відновитися після травми і процвітати”. “Ваші м’язи звикають до стресу, тестостерону, адреналіну та ендорфінів – усіх тих чудових речовин, які циркулюють під час тренувань. Коли ви цього позбавляєте, організм запускає програму втрати м’язів”.

Що означає втратити фізичну форму?
Щоб зрозуміти феномен втрати фізичної форми, корисно подумати про те, як активність і, відповідно, бездіяльність впливають на серцево-судинну систему і м’язову силу. Оскільки регулярні фізичні вправи допомагають організму більш ефективно доставляти кисень і поживні речовини до тканин, однією з перших речей, які знижуються, коли ви стаєте неактивними, є ваша серцево-судинна витривалість, – каже Едвард Койл, професор кінезіології та медичної освіти в Техаському університеті в Остіні.

За словами доктора Койла, вже через кілька днів бездіяльності об’єм плазми крові, що циркулює в організмі, зменшується, що призводить до низки інших серцево-судинних змін. Через 12 днів дослідження показують, що загальна кількість крові, яку серце перекачує щохвилини, зменшується, а також кількість насиченої киснем крові, доступної для м’язів та інших клітин – вимірюється як VO2 max.

Якщо ви повернетеся до спортзалу в цей момент, ви помітите лише незначні відмінності в результатах, каже доктор Койл. Серцебиття може бути трохи швидшим, а дихання – важчим, оскільки організм докладає більше зусиль, щоб перекачувати кров і кисень туди, де вони потрібні.

Вчені виявили, що саме на третьому тижні тренувань люди відчувають найбільші зміни у своїй здатності витримати тренування, оскільки енергія, що виробляється мітохондріями для м’язових клітин, значно зменшується. “Це означає, що фізичні вправи будуть більш виснажливими”, – каже доктор Койл.

Сила знижується повільніше, ніж здоров’я серцево-судинної системи. Через вісім тижнів бездіяльність нарешті починає впливати на розмір і силу ваших м’язів. За словами доктора Койла, при піднятті ваги або силових тренуваннях максимальна вага, яку ви можете підняти, зменшується, так само як і кількість повторень, які ви можете зробити. Ви також більш схильні відчувати біль у м’язах через день або два після тренування.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ