АКТУАЛЬНО

Скільки коштує утримання королівської сім’ї Британії?

Витрати на утримання королівської сім’ї Великої Британії стали предметом гарячих дебатів, після того як антимонархічна організація представила нові дані. За їхніми оцінками, реальні витрати на королівську родину складають близько 510 мільйонів фунтів стерлінгів (680 мільйонів доларів) на рік, що значно перевищує офіційні 86 мільйонів, виділених з бюджету.

У своїй новій доповіді громадська організація Republic (“Республіка”) підсумувала не тільки витрати на утримання короля і принців з принцесами, але й втрати, яких, на її думку, зазнає скарбниця Британії через те, що багато землі і нерухомості належить не державі, а королю.

Безпосередньо з бюджету у вигляді так званого “гранта суверена” зараз виділяють 86 млн фунтів на рік (близько 115 млн доларів).

За законом, з 2011 року ця сума розраховується щорічно з урахуванням доходів Володінь корони (Crown Estate), які монарх в обмін на щорічний грант віддає державі. Тобто, за формою і суттю це повернення королівському дому певного відсотка доходів з Володінь корони.

Володіння корони включають численні об’єкти нерухомості в Лондоні та інших містах, а також великі земельні ділянки. Загальна вартість цієї власності – близько 16 млрд фунтів. Усе це здається в оренду і в 2023 році принесло 443 млн фунтів доходу.

“Грант суверена” покриває лише прямі витрати на утримання і діяльність королівської сім’ї та її палаців і організацію візитів і церемоній, але не покриває, наприклад, витрати на охорону. Тим часом їх Republic оцінює в 150 млн фунтів.

Щоправда, автори доповіді визнають, що це “орієнтовна оцінка ймовірних витрат”.

Крім того, антимонархісти вважають, що королівські резиденції та власність герцогств Ланкастерського і Корнуольського могли б експлуатуватися на комерційній основі і приносити до бюджету сумарно майже 200 млн фунтів.

Ці два “герцогства” – насправді не герцогства в традиційному розумінні, а установи, що управляють володіннями корони, дохід з яких йде на утримання короля і принца Уельського.

На думку активістів Republic, загальні витрати на монарха повинні становити 5-10 млн фунтів на рік, а особисто королю слід призначити зарплату в 189 тис. фунтів на рік. Нинішню ситуацію антимонархісти вважають “скандальною розтратою народних грошей”.

“Як можна говорити про урізання зимових компенсацій за опалення, коли ми транжиримо пів мільярда фунтів на королівську родину?” – заявив голова організації Republic Грем Сміт.

Букінгемський палац відповів відмовою на прохання ВВС прокоментувати цю доповідь.

Згідно з нещодавнім опитуванням, до короля Чарльза III добре ставляться 63% опитуваних, погано - 29%

Автор фото,Getty Images

Підпис до фото,Згідно з нещодавнім опитуванням, до короля Чарльза III добре ставляться 63% опитуваних, погано – 29%

У липні були оприлюднені офіційні розрахунки, згідно з якими в наступні два роки “грант суверена” зросте з 86,3 млн фунтів до 132 млн фунтів. Це пов’язано зі зростанням доходів від вітрових електростанцій на шельфі.

Більше половини берегової лінії Британії також належить короні.

Сер Майкл Стівенс, який управляє фінансами королівського двору, цього року зазначав, що “грант суверена” в останні три роки не збільшувався – і це попри велику інфляцію та додаткові витрати у зв’язку зі зміною монарха.

Королівська сім’я, як зазначають прихильники монархії, приносить не лише витрати, а й доходи в формі додаткової кількості туристів. Але ці доходи вкрай важко підрахувати.

Що стосується громадської думки, то антимонархісти з Republic, судячи з результатів опитувань, не можуть похвалитися підтримкою більшості співгромадян.

Серпневе опитування компанії YouGov показало, що 55% респондентів вважають, що монархія виправдовує витрати на неї. Протилежної думки дотримуються 30%.

В цілому позитивно до інституту монархії ставляться 59% учасників того ж опитування, негативно – 32%. Особисто до короля Чарльза III добре ставляться 63%, погано – 29%.

Щоправда, це – середні показники, а в різних вікових категоріях картина складніша і, ймовірно, дещо тривожніша для монархістів: британська молодь набагато гірше ставиться до монархії, ніж старші покоління.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ