АКТУАЛЬНО

Сьогодні Україна завдала чергового масованого удару дронами по Росії

Цього разу під удар потрапив аеродром у Ростовській області та низка інших об’єктів.

Західні ЗМІ пишуть, що у ЗСУ вже є далекобійні безпілотники, які можуть долетіти до Уралу і Мурманська. Також вони зазначають, що таким чином Україна компенсує відсутність далекобійних ракет.

Насправді безпілотники повністю ракети замінити не можуть. Тому що безпілотники збивати набагато легше. Причому не тільки системами ППО, а й набагато простішими способами, включно з великокаліберними кулеметами. Не порівнянна і вражаюча сила ракет і безпілотників. Нарешті їх можна “засліплювати” за допомогою РЕБ.

І в РФ безпілотники тим чи іншим чином збивають. Але не всі.

Питання в тому, що у РФ величезна територія і біля кожного підприємства і військового об’єкта поставити підрозділ для боротьби з дронами фізично неможливо.

Водночас теоретично росіяни можуть впровадити систему тотального контролю за всією протяжністю кордону і лінії фронту з Україною, щоб відстежувати політ будь-якого об’єкта і потім його оперативно знищувати, поки він ще не долетів до цілі. Судячи з усього, подібна система впроваджена в Україні для боротьби з “Шахедами”.

Про неї нещодавно розповів головнокомандувач Повітряних сил США в Європі генерал Джеймс Хекер. За словами Хекера, для цього ЗСУ використовують смартфони: понад 8 тисяч телефонів прикріплено до вишок – увімкнений мікрофон дає змогу ЗСУ буквально “чути” проліт дронів, визначати напрямок і швидкість, а потім оперативно на них реагувати, передаючи інформацію розрахункам ППО.

Росіяни, як зазначають у ЗСУ, з часом переймають досвід української армії, який показав ефективність. Тому можуть перейняти і цю систему. Або створити якусь свою схожу.

Також небезпека для України полягає в тому, що росіяни можуть перейняти й тактику атаки одночасно значною кількістю невеликих дронів (розмірами менших за “шахедів”), що може перевантажити українську систему ППО. Тим паче, що такі БПЛА виготовляти простіше і швидше, ніж “шахеди”.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ