АКТУАЛЬНО

Союзники обділили Чехію грошима на снаряди для України – The Guardian

Чеська Республіка, разом з іншими країнами-союзниками, зробила важливий крок у напрямку підтримки України у її зусиллях захисту від російської агресії, ініціюючи постачання значної кількості снарядів. Проте згідно з повідомленням The Guardian, ініціатива стикається з фінансовими труднощами, які можуть вплинути на її реалізацію.

Чеську ініціативу з постачання Україні 800 тис. снарядів до кінця року не буде повністю реалізовано, якщо країни, які долучилися до неї, не нададуть більше грошей, заявив міністр закордонних справ Чехії Ян Ліпавський.

«Ми забезпечили фінансування на поставку півмільйона одиниць великокаліберних боєприпасів, які ми поставимо до кінця цього року», – заявив політик. Однак він уточнив, що з 18 країн, які підписалися під планом, три ще не зробили свій внесок. Ліпавський не назвав країн, які досі не виконали своїх зобов’язань, але зазначив, що через них ініціатива не дораховується 300 тис. боєприпасів.

Ініціатива спрямована на забезпечення ЗСУ снарядами калібру 155 мм та іншими боєприпасами радянського зразка. При цьому, за словами міністра, перші 45 тис. снарядів прибули в Україну в червні, ще 100 тис. надійдуть у липні та серпні, і «з вересня ці поставки прискоряться». Країнам, які погодилися на ініціативу, буде запропоновано виділити додаткові кошти до вересня, щоб ініціатива могла продовжитися у 2025 році.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ