АКТУАЛЬНО

Спреї для носа можуть завдати шкоди здоров’ю

Усі ми знайомі з неприємними відчуттями, коли ніс забитий і ми не можемо нормально дихати. Для багатьох людей спреї для носа стали справжнім порятунком. Вони допомагають відкривати дихальні шляхи та зменшувати неприємні симптоми нежитю. Однак, як виявилося, існує прихована небезпека у використанні цих препаратів.

ЛОР-лікарі попереджають, що можна стати залежним від спрею для носа всього за кілька днів. Як це відбувається? При регулярному використанні спреїв, що звужують судини, наші носові шляхи починають звикати до препарату. У результаті, через короткий час ви вже не можете нормально дихати без нього. Це називається “залежність.”

Залежність від спрею для носа може призвести до кількох серйозних проблем. По-перше, ваша слизова оболонка в носі починає змінюватися. Вона стає сухою, подразненою і перестає виконувати свою захисну функцію. Якщо використання спрею триває понад 6 місяців, це може навіть призвести до поліпозних змін слизової, що дуже небезпечно.

Ще однією проблемою, пов’язаною із залежністю від спрею, є “феномен відскоку”. Це означає, що з плином часу кожне нове використання препарату дає все менший і коротший ефект. У результаті ви починаєте використовувати спрей все частіше, щоб досягти потрібного полегшення. Зрештою ви можете дійти до того, що препарат уже не працює взагалі.

Безконтрольне використання спреїв, що звужують судини, також може мати негативний вплив на ваше загальне здоров’я. У вас може з’явитися прискорене серцебиття (тахікардія), підвищений артеріальний тиск, безсоння, тремтіння, головний біль та інші неприємні симптоми.

Отже, що робити? Важливо використовувати спреї для носа тільки за призначенням лікаря і відповідно до рекомендацій. Пацієнти повинні бути проінформовані про можливі побічні ефекти і дотримуватися запропонованої схеми лікування. Не можна зловживати цими препаратами, щоб уникнути серйозних проблем із носовою слизовою і здоров’ям загалом.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

АКТУАЛЬНІ НОВИНИ ЗА ТЕМОЮ