АКТУАЛЬНО

Вчені вперше розкрили всі таємниці раку та оголосили прорив у медицині

Вченим із різних країн вдалося вперше повністю розкрити генетичну інформацію 38 видів ракових клітин, що відкриває нові перспективи для успішного лікування пацієнтів.

Науковці успішно скомпілювали вичерпний каталог мутацій ДНК, які викликають рак. Унікальне дослідження з назвою “Аналіз повного геному всіх видів раку” (PCAWG), участь у якому взяли майже 1,3 тисячі генетиків із 37 країн, тривало понад 10 років.

Фахівці вказують, що причини виникнення раку схожі на складний пазл з 100 тисяч фрагментів. “Зібравши інформацію про походження та розвиток пухлин, ми можемо розробити нові методи ранньої діагностики раку, більш ефективні методи терапії та успішно лікувати пацієнтів”, – розповів Лінкольн Стайн, член координаційного комітету PCAWG.

Згідно з дослідженням, будь-який рак виникає внаслідок мутацій в ДНК, проте досі було мало відомо про те, де та чому відбувається руйнування генетичного коду, що провокує ракові пухлини. Вчені повністю розкрили генетичну інформацію ракових клітин понад 2,8 тисяч пацієнтів, які страждають на 38 різних видів онкологічних захворювань.

У результаті було здійснено декілька десятків відкриттів, включаючи кількість та точне розташування драйверних мутацій, а також неочікувані генетичні збіги у ракових клітинах різних тканин. З’ясувалося, що схильність до деяких видів ракових захворювань може формуватися за кілька десятиліть до діагнозу, іноді навіть в дитинстві.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

АКТУАЛЬНІ НОВИНИ ЗА ТЕМОЮ