АКТУАЛЬНО

США перевіряють, чи порушив Ізраїль закони ведення війни в Секторі Газа

Адміністрація Байдена ще не прийшла до висновку, що Ізраїль порушив міжнародні закони війни, але процес оцінки триває і ще не надав остаточного рішення. Про це повідомив речник Держдепартаменту США, Меттью Міллер.

За його словами, адміністрація зобов’язана подати звіт до Конгресу до 8 травня згідно з лютневим меморандумом про національну безпеку, який нагадує країнам, які отримують американську зброю, про необхідність дотримання міжнародного права і надання гуманітарної допомоги.

“Процес оцінки їхньої відповідності міжнародному гуманітарному праву триває, і він ще не завершився. Наступним кроком буде подання звіту до Конгресу – це наступний етап, визначений меморандумом до 8 травня, – де ми розглянемо ці питання докладніше”, – сказав Міллер.

Меморандум не ставить нових умов щодо використання американської військової техніки, але вимагає від адміністрації Байдена протягом 90 днів надіслати до Конгресу звіт щодо того, чи виконують країни ці вимоги.

На запитання, чи досягнуть американські чиновники висновку до подання звіту Конгресу на початку травня, Міллер сказав, що зараз триває активний процес визначення того, як буде виглядати доповідь.

“Це абсолютно новий процес. Ми раніше ніколи не складали подібних звітів”, – додав він.

Минулого тижня Ізраїль надав письмові гарантії, як цього вимагає меморандум, що зброя, яку надає США, не використовується для порушення гуманітарного права в Секторі Газа.

Чому США перевіряють Ізраїль: Під час військової операції проти ісламістського руху ХАМАС, Ізраїль проводив удари та обстріли по Сектору Газа, в результаті яких, за даними органів охорони здоров’я анклаву, загинуло понад 32 тисячі палестинців.

Збільшення кількості жертв і гостра нестача продуктів харчування в анклаві привернули увагу до поведінки ізраїльських військових, а також посилили заклики до президента Байдена поставити умови щодо зброї, яку він надає Ізраїлю.

США щорічно надають військову допомогу Ізраїлю на суму 3,8 млрд доларів. Деякі демократи та арабо-американські групи критикують непохитну підтримку адміністрації Байдена, стверджуючи, що це дає Ізраїлю відчуття безкарності.

Правозахисні групи зазначають численні випадки шкоди, завданої цивільному населенню під час наступу ізраїльської армії в Секторі Газа. Проте адміністрація Байдена досі заявляла, що не проводила оцінку, яка б визнала Ізраїль порушником міжнародного права.

Армія Ізраїлю планує розпочати наземне вторгнення до Рафаху біля кордону з Єгиптом на півдні Сектору Газа. Це останнє місто, що перебуває під контролем палестинського руху ХАМАС.

Однак США не згодні з такими планами Ізраїлю. Країни Заходу та Єгипет висловилися проти вторгнення до міста, пояснивши це ризиком масової загибелі біженців. У відповідь Ізраїль запропонував евакуювати 1,4 млн цивільних жителів до “гуманітарних зон” у центральній частині регіону.

Минулого тижня у місті Доха (Катар) розпочалися багатосторонні переговори про припинення вогню у Секторі Газа.

22 березня адміністрація президента США Джо Байдена вперше закликала до негайного припинення вогню в регіоні.

25 березня Рада Безпеки ООН ухвалила резолюцію про припинення вогню в Секторі Газу до завершення Рамадану. Однак Ізраїль відмовився припиняти наступ на ХАМАС.

Натомість Тель-Авів погодився на пропозиції США щодо обміну полоненими і заручниками.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ