АКТУАЛЬНО

Новий закон в ЄС загрожує знищенням сотень тисяч тонн кави та какао

Новий закон про вирубку лісів, який набрав чинності в червні в Європейському Союзі, може призвести до знищення сотень тисяч тонн кави та какао, що наразі зберігаються на складах. Закон спрямований на заборону продажу в ЄС продуктів, зокрема, кави, какао, пальмової олії та каучуку, які були вирощені в областях, де відбувається вирубка лісів.

Міжконтинентальна біржа (ICE), ключовий майданчик для торгівлі ф’ючерсами на каву і какао, разом із Міжнародним торговим центром, спільним агентством ООН і Світової організації торгівлі, попередили, що кава і какао, які вже перебувають в ЄС, можуть бути визнані несумісними з новим законом і повинні бути реалізовані за межами ЄС або піддані знищенню.

Окремо слід зазначити, що близько 70 відсотків світового виробництва какао походять з Кот-д’Івуару та Гани, де існує проблема вирубки лісів та дитячої праці. З країн, що виробляють каву, основні гравці – Бразилія, В’єтнам, Колумбія та Індонезія.

На момент літа 2023 року на складах Європи нагромаджено близько 200 000 тонн какао і 150 000 тонн кавових зерен. Правила ЄС вважаються ключовою частиною екологічного законодавства “Зеленого курсу” і націлені на уникнення споживання продуктів, яке шкодить країнам за межами ЄС.

На даний момент Єврокомісія проводить переговори з країнами-членами ЄС з метою знаходження рішення щодо зберігання імпортованого урожа протягом перехідного періоду. Проте представники Європейської комісії утримуються від коментарів щодо ходу цих переговорів.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

АКТУАЛЬНІ НОВИНИ ЗА ТЕМОЮ