АКТУАЛЬНО

США продовжують підтримувати доступ країн Чорноморського регіону до світових ринків

Останнім часом експорт зерна та інших сільськогосподарських продуктів через одеські порти перевищує 7,5 мільйона тонн щомісяця, що стає значущою економічною можливістю для українських фермерів і економічних центрів країни. Про це заявив помічник держсекретаря США з питань Європи та Євразії Джеймс О’Браєн.

Одеса, як ключовий геостратегічний об’єкт, і Чорне море, як економічний центр, відіграють важливу роль у постачанні продовольства та енергії світовим ринкам. Однак Росія намагається перешкодити роботі одеських портів, розгортаючи військові кораблі та міни на торговельних шляхах, що створює значні виклики для України та світового зернового ринку.

О’Браєн підкреслив, що такі дії Росії є першою військово-морською блокадою Чорноморського регіону в XXI столітті. Він також зазначив, що блокада одеських портів у 2022 році суттєво позначилася на світовому зерновому ринку, а звільнення торговельних шляхів Україною у 2023 році призвело до значного зниження цін на пшеницю.

Помічник держсекретаря США також зауважив, що Росія перетворила продовольство на зброю, намагаючись виключити продукцію країн Чорноморського регіону з міжнародного ринку. Однак Україна та її партнери працюють на забезпечення вивезення зерна та інших ключових товарів до тих, хто їх потребує, зокрема на глобальних ринках.

Завершуючи свій виступ, О’Браєн підкреслив важливість збереження безпеки та стійкості в Чорному морі, а також необхідність подальшої співпраці між США, Україною та іншими країнами регіону для забезпечення його процвітання та розвитку.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ