АКТУАЛЬНО

США вирішили розмістити ядерну зброю у Великій Британії

У світлі загострення ситуації на міжнародній арені та зростаючої напруженості між Росією та Заходом, Сполучені Штати Америки планують розмістити ядерну зброю на території Великої Британії, повідомляє видання The Telegraph, посилаючись на документи Пентагону. Це рішення є відповіддю на зростаючу загрозу, яку створює Росія своїми діями, зокрема, нарощуванням ядерного потенціалу у Білорусі.

За інформацією з документів Пентагону, США планують розмістити на базі Королівських ВПС Лейкенхіт у графстві Саффолк ядерні боєголовки B61-12, які є втричі потужнішими за атомну бомбу, скинуту на Хіросіму у 1945 році. Це рішення є частиною загальнонатовської програми з розвитку та модернізації ядерних об’єктів, яка була ініційована відповідно до зростаючих загроз з боку Росії після вторгнення в Україну у лютому 2022 року.

Важливим аспектом цього рішення є його символічний характер: це перше розміщення американської ядерної зброї на території Великої Британії за майже 16 років. Згідно з інформацією, раніше США вивели свої ядерні боєголовки з Великої Британії у 2008 році, вважаючи, що загроза холодної війни з боку Росії зменшилася. Проте зараз ситуація змінюється, і розміщення ядерної зброї в Лейкенхіті стає необхідним кроком для забезпечення безпеки та відстоювання інтересів Заходу.

Під час пресконференції в Брюсселі голова Військового комітету НАТО адмірал Роб Бауер закликав західні країни готуватися до фундаментальних змін у своєму житті, адже необхідно бути готовими до конфлікту з Росією. Він також висловив переконання, що в разі початку війни необхідно буде мобілізувати велику кількість цивільного населення, тому уряди повинні негайно розробляти системи управління цим процесом.

Розміщення американської ядерної зброї у Великій Британії може бути сприйняте Росією як ескалацію конфлікту, і Москва вже попередила, що цей крок буде зустрінуто “компенсаційними контрзаходами”.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ