АКТУАЛЬНО

Суд арештував документи всіх районних ВЛК, у Полтавській області найбільше непридатних до служби в Україні

Слідчий суддя Октябрського районного суду Полтави наклав арешт на документи районних військово-лікарських комісій (ВЛК) Полтавської області. Це рішення було ухвалене на підставі матеріалів дослідження Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК) та розслідування Слідчого управління Головного управління Національної поліції в Полтавській області.

Згідно з даними, у Полтавській області найбільший показник осіб, які проходили ВЛК та були визнані непридатними до військової служби. У 2022 році таких осіб було 16%, а за 9 місяців 2023 року – 20%. Середній показник по Україні становить 8%.

Крім того, Полтавщина входить у п’ятірку регіонів з найбільшою кількістю осіб, визнаних обмежено придатними – 31% у 2022 році та 30% за дев’ять місяців 2023 року.

За версією слідства, співробітники ВЛК області, визнаючи осіб обмежено придатними та непридатними до військової служби, могли отримувати неправомірну винагороду. Наразі слідчі перевіряють медичну документацію військовозобов’язаних на наявність фальсифікованих підстав.

“Для проведення повного, всебічного та об’єктивного досудового розслідування необхідно накласти арешт на документи, які можуть бути доказами вчинення злочину”, – йдеться в ухвалі суду.

Підставою для арешту стали дослідження НАЗК щодо корупційних ризиків під час проходження ВЛК. НАЗК оприлюднило статистичні дані, зазначивши показник непридатних та обмежено придатних осіб у кожній області України.

Крім Полтавщини, серед регіонів з високими показниками непридатності є Київ. У 2023 році в Печерському районі Києва 37% осіб були визнані обмежено придатними, в Шевченківському – 31%, в Оболонському – 30%. У 2022 році в Голосіївському районі 48% осіб були визнані непридатними, у 2023 році – 40%. У Подільському районі у 2022 році “непридатних” було 20%, у 2023 – 15%.

Окрім столиці, перевищення середнього по країні показника обмежено придатних (20%) було зафіксовано в Сумській області (29%), Житомирській (11%), Полтавській (11%). У 2023 році перевищення середнього показника (27%) зафіксовано в Дніпропетровській області (24%), Житомирській (14%), Вінницькій (11%), Кіровоградській (10%).

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ