АКТУАЛЬНО

Суд ухвалив рішення на користь Джуліана Ассанжа, обвинуваченого в розголошенні держтаємниць США

У Британії продовжується розгляд справи щодо екстрадиції засновника WikiLeaks, Джуліана Ассанжа, до Сполучених Штатів Америки. Наразі суд відклав прийняття остаточного рішення з метою переконатися, що Сполучені Штати не застосують до Ассанжа смертну кару.

Джуліан Ассанж перебуває під вартою у британській в’язниці вже протягом кількох років. Він був арештований у 2019 році за порушення умов застави в ході перебування в еквадорському посольстві в Лондоні, де він перебував, щоб уникнути екстрадиції до Швеції у зв’язку з звинуваченням у сексуальних злочинах.

У липні 2020 року британський суд вирішив екстрадицію Ассанжа до США, де йому загрожувала велика кількість звинувачень, зокрема у розкритті державних таємниць. Проте рішення не було остаточним і підлягало подальшому розгляду.

За словами двох суддів Високого суду, нове слухання відбудеться у травні, якщо США не дадуть подальших гарантій того, що з ним станеться.

Американські прокурори стверджують, що 52-річний Ассанж заохочував і допомагав аналітику розвідки армії США Челсі Меннінг викрадати дипломатичні депеші та військові файли, які публікував його сайт.

Однак прихильники Ассанжа стверджують, що він є героєм, якого переслідують за викриття неправомірних дій США.

У своєму рішенні від січня 2021 року тодішній окружний суддя Ванесса Барайцер заявляла, що Ассанж не повинен бути відправлений до США, пославшись на реальний ризик самогубства, що “пригнічує”, і при цьому винесла рішення проти нього з усіх інших питань.

Однак пізніше того ж року американська влада виграла Високий суд, щоб скасувати це рішення, відкривши шлях до його екстрадиції.

Під час дводенних слухань у лютому адвокати Ассанжа попросили надати їм можливість оскаржити рішення судді, який відхилив інші частини його справи, щоб запобігти його екстрадиції.

США звинувачують Джуліана Ассанжа за 18 пунктами, зокрема в розкраданні секретної інформації, шпигунстві та змові з метою злому комп’ютерних мереж. У разі обвинувального вироку йому може загрожувати до 175 років позбавлення волі.

Протягом семи років – з 2012 по 2019 рік – творець WikiLeaks переховувався в посольстві Еквадору у Великій Британії, яке надало йому притулок. Це дало йому змогу уникнути екстрадиції до Швеції, де його звинувачували у зґвалтуванні.

У квітні 2019 року британський суд визнав засновника Wikileaks винним у неявці на судове засідання у 2012 році. Влада Еквадору дозволила британській поліції зайти в посольство і заарештувати Ассанжа.

Згодом Високий суд Лондона задовольнив апеляцію США на заборону його екстрадиції. У червні 2022 року влада Великої Британії розпорядилася вислати Ассанжа до США.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ