АКТУАЛЬНО

Україна зобов’язалася збільшити використання атомної енергії до 2050 року

Україна зобов’язалася в значній мірі розвивати ядерну та відновлювальну енергетику, приймаючи зобов’язання збільшити використання атомної енергії втричі до 2050 року та потроїти потужності відновлювальних джерел енергії (ВДЕ) до 2030 року.

На Кліматичній конференції СОР 28 Україна приєдналася до двох міжнародних декларацій, одна з яких передбачає збільшення використання атомної енергії втричі до 2050 року, а інша — потроєння потужностей ВДЕ до 2030 року.

Міністр енергетики України Герман Галущенко представив звіт про декарбонізацію енергосектору до 2050 року, розроблений за участі Міненерго та спільно з ініціативою США Net Zero World та національними лабораторіями США.

Додатково, повідомляється, що США продовжать підтримувати Україну у відновленні енергетичних об’єктів та розвитку інфраструктури для впровадження малих модульних реакторів.

Також відзначено прогрес у підготовці Національного енергетичного і кліматичного плану (NECP) до 2030 року.

Варто зауважити, що Національна атомна енергогенеруюча компанія “Енергоатом” керує чотирма атомними електростанціями в Україні, але Запорізька АЕС з 6 енергоблоками типу ВВЕР-1000, є найбільшою в Європі та була захоплена російськими військами 4 березня 2022 року.

За даними Національної комісії, що здійснює регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг, станом на 31 грудня 2021 року, встановлена потужність сектору відновлюваної енергетики України досягла 9 655,9 МВт, включаючи сонячні установки для приватних домогосподарств.

Проте, на початку 2023 року Міненерго повідомило про втрати Україною приблизно 90% вітрової генерації та до 40% сонячної енергії через повномасштабне вторгнення Росії.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

АКТУАЛЬНІ НОВИНИ ЗА ТЕМОЮ