АКТУАЛЬНО

Світова організація охорони здоров’я закликає негайно зменшити вживання електронних сигарет

Світова організація охорони здоров’я наголошує на необхідності термінового введення обмежувальних заходів для контролю електронних сигарет, зокрема для захисту дітей та некурців і мінімізації шкідливого впливу на здоров’я громадян. Заяву ВООЗ опублікував Центр громадського здоров’я МОЗ України.

У заяві ВООЗ вказується, що електронні сигарети, які використовуються споживачами, не продемонстрували свою ефективність у сприянні відмові від тютюну серед населення. Одночасно виникають тривожні сигнали щодо негативних наслідків їхнього вживання для здоров’я.

Фахівці зауважують, що електронні сигарети вільно продаються та активно рекламуються серед молоді. За даними ВООЗ, на сьогодні в 34 країнах заборонено продаж електронних сигарет, 88 країн не встановлюють мінімальний вік для їхнього придбання, а в 74 країнах немає взагалі нормативних обмежень. Генеральний директор ВООЗ Тедрос Адханом Гебреєсус закликає країни вжити жорстких заходів для запобігання поширенню електронних сигарет, особливо серед дітей та молоді.

В заяві ВООЗ підкреслюється, що електронні сигарети з нікотином викликають сильну залежність і завдають шкоди здоров’ю. Їхні довгострокові наслідки вивчені недостатньо, але відомо, що вони містять токсичні речовини, які можуть призводити до раку і збільшувати ризик серцево-судинних та легеневих захворювань. Куріння електронних сигарет може негативно впливати на розвиток мозку та викликати проблеми з навчанням, а у вагітних може призвести до негативних наслідків для розвитку плода.

Зазначається, що електронні сигарети широко поширюються серед дітей та підлітків у всіх регіонах ВООЗ. За останні роки спостерігається зростання вживання електронних сигарет серед молоді в різних країнах, що є тривожним явищем. Організація закликає країни приймати рішучі заходи щодо обмеження поширення електронних сигарет та боротьби з нікотиновою залежністю, зокрема шляхом введення заборон на ароматизатори, обмежень на якість нікотину та відповідних податків. Організація також висловлює занепокоєння тим, що тютюнові компанії фінансують недостовірні дослідження щодо безпеки електронних сигарет і активно просувають їх серед молоді та некурців.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ