АКТУАЛЬНО

Сизрань: Четвертий нафтозавод в Росії горить через атаки дронів

На Сизранському нафтово-переробному заводі в Самарській області Росії виникла пожежа, яку місцева влада підтвердила як атаку безпілотників.

Губернатор регіону Дмитро Азаров повідомив, що сьогодні вранці була здійснена атака безпілотників на Сизранський НПЗ, а також спроба атаки на Новокуйбишівський НПЗ. На Сизранському НПЗ обладнання з переробки нафтопродуктів загорілося.

За інформацією телеграм-каналів, площа пожежі становила від 500 до 800 квадратних метрів. Незважаючи на сильний вибух, жертв і постраждалих немає. Однак місцеві ЗМІ повідомляють, що вибух був настільки потужним, що вікна в тих місцях почали трястися.

Попри повідомлення авторів телеграм-каналів про вибухи на Сизранському НПЗ, влада поки не підтверджує цю інформацію, зосереджуючись лише на “спробі атаки”.

Представники російського Міністерства оборони поки що не прокоментували ці атаки, а також не надали жодних додаткових відомостей.

Українська сторона, як завжди, утримується від коментарів стосовно подій.

Протягом цього тижня не менш як три великих російських нафтових заводи стали об’єктами атак безпілотників. У середу вранці було атаковано Рязанський нафтопереробний завод, який є одним з основних постачальників моторного палива для російських регіонів, розташованих навколо Москви.

Того самого дня безпілотники також атакували Новошахтинський нафтопереробний завод у Ростовській області, внаслідок чого підприємство було змушене призупинити роботу. У вівторок завод, що належить “Лукойлу” в місті Кстово під Нижнім Новгородом, також постраждав від удару дрона.

За даними агентства Bloomberg, на ці три нафтопереробні заводи припадає близько 12% загальних потужностей Росії з переробки нафти.

Джерело з ВВС Україна в силових структурах повідомляє, що такими атаками Україна реалізує “детально розроблену стратегію зі зменшення економічного потенціалу Росії”.

“Наша мета – позбавити ворога ресурсів та зменшити потік нафтових грошей і палива, які Росія використовує безпосередньо для війни та вбивства наших громадян”, – заявило джерело.

Офіційно Київ не взяв на себе відповідальність за атаки на заводи.

Російське видання “Медуза” прогнозує зростання цін на паливо в Росії через нарощування Україною атак на нафтопереробні заводи.

“Через удари по нафтопереробних заводах (і, як результат, їхній тимчасовий зупин) російські компанії в січні 2024 року скоротили обсяги переробки нафти. Цього тижня Нижньовгородський нафтопереробний завод, де виробляють 11% російського бензину, також припинив роботу через удар дрона. Це призвело до зростання цін на бензин в Росії до максимуму за останні півроку”, – пише видання.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ